Review Operation math

Een week geleden kreeg ik van @rekenapps promocodes voor drie apps voor de IPad. Ze zouden bijna verlopen en ik zeg geen nee tegen gratis apps :-) . De apps zijn gemaakt door Spinlight studio, een bedrijf dat zich heeft toegelegd op het maken van educatieve spelletjes. Dit Amerikaanse bedrijf heeft een behoorlijke hoeveelheid apps gemaakt. De apps zijn Engelstalig uiteraard en dit kan een drempel opwerpen bij het gebruik. In deze review ga ik één van deze apps bespreken, namelijk : Operation Math . De app is ook verkrijgbaar in de Google Play store, waar hij beduidend goedkoper is.

Operation math is bedoeld voor 9 t/m 11 jarigen, maar doordat hij Engelstalig is, is hij voor die leeftijdscategorie niet vanzelfsprekend geschikt. Het taalgebruik in de app is niet eenvoudig maar omdat de leerlingen wel vaker Engelstalige games spelen, zal het spelen van het spel niet echt een probleem opleveren. Een introductie van de leerkracht is wel aan te bevelen.

In het spel is de leerling een geheim agent die via allerlei rekenmissies probeert Dr. Odd tegen te houden. De missies bestaan uit het oplossen van sommen. Je kunt kiezen uit plus, min, vermenigvuldigen en delen. Ook een combinatie van deze vier is mogelijk. Er zijn 7 verschillende categorieën en elke categorie heeft 15 missies. In totaal zijn er dus 105 missies te spelen. De missies zijn oplopend in moeilijkheidsgraad. Elke missie duurt 60 seconden, dus de leerling moet snel antwoorden. Dit gebeurt door de antwoorden in een horloge in te toetsen. De combinatie van hoofdrekensommen en de klok maakt deze app zeer geschikt voor automatiseringsdoeleinden.

Operation math maakt het oplossen van de sommen leuk door het verhaal van de app en omdat het oplossen van missies allerlei items vrij worden gespeeld. De items bestaan uit kledingstukken en speciale spionagehorloges. Ze hebben geen effect op het spelverloop, maar het is een extra motivatie om missies uit te spelen. Naast de missies is er ook een trainingsgedeelte, waar de kinderen moeten proberen zoveel mogelijk sommen achter elkaar goed te beantwoorden. Ook hiermee speel je items vrij en kun je zonder klok sommen oplossen. In het oefengedeelte is ook een "tafelkaart" te vinden en er is ook een antwoordenkaart voor het optellen.

In het begin kunnen drie spelers hun naam invoeren, maar dat moet niet. De resultaten van een speler kunnen ook altijd gewist worden. Zo kunnen meerdere kinderen de app spelen en is de app dus erg geschikt voor gebruik in de klas.

Conclusie: Operation math is een erg leuke app die zijn geld waard is (bij Android krijg je zoals wel vaker meer waar voor je geld ;-)). De vormgeving is mooi, het verhaal erg leuk en het spelelement maakt het rekenen extra leuk. Naast dit spel er ook een vervolgapp. Operation math codesquad vind je ook in itunes en Play store.