Review EnToen Lite app

Een tijdje geleden kwam ik tijdens een zondagse zoektocht van de App Store de app van EnToen.nu tegen. De site voor de canon van de Nederlandse geschiedenis gebruik ik geregeld, dus heel enthousiast drukte ik meteen op de installatieknop. Er zijn twee versies, de gratis versie, die ik hier bespreek en een betaalde versie. De betaalde versie kost maar liefst € 6,99 en uit de beschrijving zag ik weinig verschillen met de gratis versie. De kinderen kunnen in de betaalde versie ook nog een aantal opdrachten maken en dat lijkt me wat weinig voor dat bedrag. Op de site van de makers zag ik dat de app nog vol in ontwikkeling is en dat de betaalde versie meer mogelijkheden gaat krijgen. Vooralsnog is hij de € 6, 99 nog niet echt waard denk ik, maar wellicht komt dat nog. De makers zijn ook druk bezig met een Android app die binnenkort gaat komen.

Meteen na installatie de app verkennen. Opvallend is dat de app in principe een eenvoudige versie is van de site. Je kunt één van de canonvensters kiezen door middel van een draaiwiel. Heb je een venster gekozen, dan krijg je een foto en wat algemene informatie in beeld over het onderwerp. Op de site kun je kiezen op welk niveau de informatie moet zijn, namelijk groep 5/6, groep 7/8 of docenten. Hier kan dat nog niet, maar dat schijnt te komen. Aan de rechterkant van het scherm kun je kiezen uit meer mogelijkheden die je ook op de site tegenkomt. Het meest aansprekende is daarvan het beeldmateriaal. De app biedt net als de site videomateriaal van de SchoolTv beeldbank en de canonclips. Verder vind je er hetzelfde fotomateriaal met informatie. Er staat een link naar een aflevering Het Klokhuis of afleveringen van Vroeger&Zo, maar deze kun je niet bekijken in de app. Net als op de site kun je hier verwijzingen vinden naar boeken, websites en activiteiten die bij het desbetreffende canonvenster horen.

Tja dat was het eigenlijk wel. Is de app dan de moeite waard om te bekijken en te gebruiken in de klas? Jazeker! Ik vind de app er eigenlijk beter uitzien dan de site en ik denk dat het kinderen zeker aanspreekt. De app biedt voldoende om zelfstandig op onderzoek te gaan en kan gebruikt worden als aanvulling van de les of als achtergrondinformatie voor een werkstuk of presentatie. Wanneer de makers de app verder ontwikkelen dan wordt de app nog beter bruikbaar in de verschillende bovenbouwgroepen. Ik ga hem zeker gebruiken in de klas!

Wil je een video zien over het gebruik van de app? Kijk dan hier