Troovie- De Speurtocht app

De zomervakantie is voor de meeste kinderen begonnen en de tijd van lekker je eigen ding doen is aangebroken. Lekker op reis, naar het zwembad of naar een pretpark gaan met het gezin. Toch kan het moeilijk zijn om je 6 weken te vermaken. Leuke apps kunnen je door de ergste verveling helpen. Apps???? De hele tijd met je telefoon of tablet thuis hangen??? Nee joh, lekker buiten spelen!! Met de app Troovie maak je namelijk in een hand omdraai een gweldige speurtocht door de wijk en hoef jij je absoluut niet te vervelen. Deze app voor Android en IOS maakt het mogelijk om een speurtocht te maken, met vragen en opdrachten. Dit is erg eenvoudig en voor je het weet kun je samen lekker buiten op pad.

Na het downloaden van de gratis app, kun je niet meteen aan de slag. Je moet ook het gratis avontuur downloaden. Dit is een bestand van 36 MB dus dat kan even duren.  Er zijn ook meer avonturen, maar daarvoor moet je een mega update doen. Let op, de "update" is een in-app
aankoop.
Met de aankoop krijg je meer avonturen en opdrachten en mag jij je speurtocht onbeperkt lang maken. Zonder de aankoop duurt je speurtocht maximaal 750 meter.

Is het downloaden gereed, dan kan het uitzetten van de speurtocht beginnen. De app legt op een eenvoudige manier uit hoe je dat doet,maar hulp van een ouder is de eerste keer wel handig. Door middel van het plaatsen van checkpoints, vragen en opdrachten maak je binnen enkele minuten een leuke speurtocht door de wijk. Deze speurtocht kun je meteen lopen met het toestel waarmee je de tocht gemaakt hebt, maar je kunt hem ook delen met anderen. Dit doe je bijvoorbeeld door de tocht te mailen naar een ander. Die persoon heeft de app natuurlijk wel nodig op zijn of haar toestel. Druk niet net als ik op de terugknop (Android) voordat je de tocht hebt gedeeld, want dan is hij weg en kun je opnieuw beginnen.

Conclusie:

Troovie vind ik een erg leuke app voor iedereen. Groot voordeel is dat de gehele app Nederlandstalig is. Het maken van een speurtocht is super eenvoudig en het ziet er aantrekkelijk uit. Ik denk dat de kinderen er zich prima mee zullen vermaken. Deze app is absoluut de moeite waard om te bekijken en uitproberen. Neem de app mee naar het bos en zet een geweldige speurtocht uit of gebruik het gewoon in je eigen wijk. Succes verzekerd.

Wel jammer dat de makers een aankoop als een update voordoen. Voor kinderen vind ik dit
enigzins misleidend. Verder is de knop opslaan wat verwarrend. Ik ging er van uit dat je na het opslaan een volgende keer weer verder kon, maar het spel was verdwenen. De tocht een tweede keer gebruiken zit er dus blijkbaar niet in.

Zoals de app nu is krijgt hij 4 van de 5 sterren. 

Ik kreeg meteen een reactie via de mail van het Troovieteam. Dit is het deel over de twee punten van kritiek. Erg goed dat het team meteen duidelijkheid geeft over hun eigen app!

We hebben alles behalve de intentie om kinderen te misleiden. We willen kids vooral een super gaaf avontuur aanbieden om mee buiten te spelen. Ons idee is vooral dat 'de ouders' zelf een speurtocht maken in 5 minuten en niet de kids zelf. Het is voor de kids veel spannender en uitdagender als ze niet weten wat de route is en welke opdrachten ze moeten doen.


  • De verwarring rondom het opslaan van een gemaakte Troovie is ook begrijpelijk. In principe is een zelfgemaakte Troovie terug te vinden onder de blauwe knop 'klik hier om te spelen' in het home menu. We hebben inmiddels een (Android) bug ondekt waardoor een zojuist gemaakte Troovie niet direct zichtbaar is. Daarnaast is misschien de functie van de blauwe knop op de homepage niet duidelijk genoeg.