maandag, december 17, 2018

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Chromecast

Chromecast, het gadget van 2014

Google heeft het Gadget van 2014 gemaakt, namelijk de Chromecast. Met een apparaat dat net zo groot is als een gemiddelde usb stick, kun jij media streamen naar elk scherm met een HDMI uitgang. Dat betekent dat je films, muziek, foto’s, webpagina’s en het beeldscherm van je telefoon of tablet naar jouw televisie of digibord kunt sturen. Chromecast werkt met Android telefoons en tablets, IPad en IPhone en Chromebrowser voor Windows en Mac. Dat is wat anders dan Apple TV die alleen werkt met IPod, Iphone en IPad. De prijs valt ook zeker voordeliger uit in vergelijking met Apple TV. Voor € 35,00 heb je een Chromecast, terwijl je voor Apple TV € 99,00 kwijt bent. Maar goed, ik wil geen vergelijking schrijven, maar mijn eerste ervaringen met de Chromecast delen. 

Normaal duurt het installeren van een nieuw apparaat wel even, maar Google loog niet toen het stelde, dat het simpel is om de Chromecast gebruiksklaar te maken. In drie stappen was het klaar. Chromecast in de HDMI ingang van de televisie stoppen, de app downloaden uit de Playstore en verbinding maken met je WiFi. In minder dan 5 minuten klaar. Nou op zoek naar apps die de Chromecast ondersteunen.

Als echte Android gebruiker ben ik bekend met de apps van Google zelf. Ik gebruik YouTube vaak, back mijn foto’s automatisch up naar mijn Google+ account en gebruik de Chromebrowser op mijn laptop. Dit zijn mooie applicaties om mee te beginnen.

Foto streamen naar de televisie zo gepiept, Google+ app openen op de telefoon, verbinding maken met de Chromecast en daar is de foto. Bladeren gaat redelijk snel en ook de opgeslagen filmpjes speelt hij af. De snelheid van je WiFi bepaalt hoe snel alles gaat. Het gaat niet in alle gevallen soepel, maar ik ben zeker niet ontevreden. Iedereen op hetzelfde WiFi netwerk kan met behulp van de app foto’s en video’s delen, dus switchen van telefoon of tablet is mogelijk. Google+ is trouwens niet de enige app die foto’s en video’s streamt. Photocast, Plex en AllCast zijn andere voorbeelden. 

YouTube gebruik ik erg veel, want ik maak zelf uitlegvideo’s, maar ik luister ook graag naar muziek via deze app. Met de Chromecast stream ik de filmpjes naar de televisie, maak ik een playlist en kan ik mijn telefoon gewoon gebruiken voor andere zaken. Ook andere mensen, ingelogd op de WiFi kunnen video’s in de wachtrij zetten. In de klas staat bij mij ook geregeld een muziekje op de achtergrond en vragen de kinderen vaak muziek aan. Dat kan nu lekker gemakkelijk als zij hun mobiele telefoon mee hebben naar school (WiFi op school is wel een must). 

Laptop er ook maar eens bij gepakt en de Chromebrowser openen, de Chromecast extensie downloaden en streamen maar. Hoe simpel dat gaat zie je in deze video. Op school kun je dus heel makkelijk een pagina delen op het digibord. Google is ook bezig de mirrorfunctie uit te rollen. Dit houdt in dat je de inhoud van je telefoon of tablet kunt streamen. Voorlopig is dit alleen mogelijk voor bepaalde toestellen, even wachten dus. De lijst vind je hier.

Zijn er nog andere apps dan voor de Chromecast die de moeite waard zijn? Jazeker, er zijn er inmiddels honderden, meestal Engelstalig. De Chromecast is nog maar net verkrijgbaar in Nederland, dus weinig Nederlandstalige applicaties in de store. Toch zitten er wel een aantal pareltjes tussen. Het is wel even zoeken in de Playstore. Het is daar op z’n zachtst gezegd een zooitje. Alle apps staan in dezelfde categorie, namelijk Chromecast en dat bemoeilijkt je zoektocht behoorlijk. Er is een alternatieve store, die vind je hier, maar ik heb er maar eens een zoekterm tegen aan gegooid. Deze lijst is anders een goed begin . Netflix zie je overal tussen staan, dus heb je abonnement dan kun jij je films en series ook streamen. 

Zelf ging ik op zoek naar de andere mogelijkheden en vond deze:

Castpad: Een Whiteboard waar je gezamenlijk op kunt werken. Filmpje zie je hier.

GR8CTZ: Geografie spel met behulp van Google streetview Filmpje zie je hier

Hangman: Gewoon lekker galgje spelen met meerdere mensen en verschillende toestellen. Simpel maar leuk tijdverdrijf

Bigtweets: Twitterwall op een groot scherm. Erg mooie vormgeving. Je kunt kiezen voor je eigen tijdlijn of weergave van een bepaalde hashtag.

Photowall: Iedereen upload een foto en je krijgt een prachtige interactieve muur. Kan ook een filmpje van gegenereerd worden voor YouTube. Dit kan zonder verbinding met chromecast, via een website met wachtwoord. Is eigenlijk geen app, maar een bookmark naar een site. Erg mooi resultaat! Getest met verschillende twitteraars door het hele land. 

Cameracast: Iedereen verbonden met de chromecast kan live foto’s uploaden

Doodlecast: Draw something voor de chromecast. Wel Engelstalig. Je kunt kiezen uit drie woorden om te tekenen. Je tekent op je toestel en het wordt zichtbaar op de televisie. De ander kan met de getoonde letters raden wat het woord moet zijn.

En niet zo geschikt:

Rube: Een Whiteboard met veel mogelijkheden, maar loopt niet zoals het hoort.

Edukids: Engelstalig en nog in beta. Zit veel vertraging binnen de app. Wel leuke spelletjes voor jonge kinderen.

Ik ben nog steeds op zoek naar nieuwe apps en er komen er dagelijks nieuwe apps op de markt dus de lijst zal snel worden aangevuld. 

Chromecast is voor mij in ieder geval het gadget van 2014!

Mijn laatste tweets

jasperbloemsma @CarlaMondig Gefeliciteerd beide 🍾
40mreplyretweetfavorite
jasperbloemsma @sienjaal @HenkTerHaar Precies, te speels om te gebruiken als toets. Iets serieuzer is quizizz. Zelfstandig en op e… https://t.co/opY85XDRL1
53mreplyretweetfavorite

Populaire posts

  • 1
  • 2
  • 3
Van ijsstokjes een Belvilla maken

Van ijsstokjes een Belvilla maken

Door het ontbreken van een fatsoenlijke winter konden de winterknutsel...

Troovie- De Speurtocht app

Troovie- De Speurtocht app

De zomervakantie is voor de meeste kinderen begonnen en de tijd van le...

Ricoh Theta vs Google camera app vs foto…

In mijn vorige blogs over Virtual Reality schreef ik al uitgebreid ove...

Chromecast

Chromecast

Chromecast, het gadget van 2014 Google heeft het Gadget van 2014 gema...

Digitaal toetsen met Quayn

Digitaal toetsen met Quayn

Vandaag wat het eindelijk zo ver. De eerste test met een digitale toet...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is ...

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section