Review EnToen Nu app

In januari schreef ik een review over de EnToen Nu lite app en een tijdje terug kreeg ik van de makers een bericht dat er een grote update was geweest voor de betaalde versie. Of ik niet een kijkje wilde nemen en ook hier een stukje aan wilde wijden. Natuurlijk wil ik dat, want de gratis app is al zeer de moeite waard. Ook is er nu een versie voor Android naast de Apple app. Beide uitvoeringen kosten nu € 2,96, wat toch een stuk aantrekkelijker is dan de € 6, 99 die het eerst was.

Bij de opening van de app kom je in een interactieve tijdbalk die je langs alle canonvensters leidt. De tijdbalk werkt supervlug, dus  kun je snel naar het onderwerp dat je zoekt. Wil je meer informatie over een onderwerp dan druk je heel eenvoudig op meer weten. De tijdbalk ziet er een stuk mooier uit dan die van de site www.entoen.nu . Het zal de leerlingen zeker aanspreken.

Als je een onderwerp hebt gekozen dan kom je bij de informatie die je zoekt. In de menuinstellingen heb je dan hopelijk al aangegeven of je informatie wilt voor groep 5/6, groep7/8, voortgezet onderwijs of volwassenen. Zo komen je leerlingen meteen terecht bij de info die voor hun geschikt is. Bij elk venster hoort algemene informatie en veel beeldmateriaal. Zo kun je School TV filmpjes bekijken, zoals een aflevering van het Klokhuis, foto's, de canonclip en een erg mooi interactieve vensterplaat. Sommige NPO filmpjes werken niet helemaal goed binnen Android, maar daar wordt aan gewerkt door de NPO. Dit ligt dus niet aan de app.

 De vensterplaat bestaat uit een foto of tekening met daarin allerlei relevante informatie. Deze kun je oproepen door op een i knopje te drukken. Door deze vensterplaat krijg je nog meer handige informatie die een leerling kan gebruiken bij een spreekbeurt, proefwerk of werkstuk. Ik vind de vensterplaat echt een mooie toevoeging aan de app.

De app heeft niet alleen informatie, maar ook een opdrachten gedeelte toegevoegd. De kinderen draaien aan een rad waar een opdracht tevoorschijn komt. Deze moet alleen of met anderen gemaakt worden. De kinderen mogen drie keer draaien aan het rad, maar in de instellingen kun je instellen dat ze vaker kunnen draaien. Alleen als je drukt op "kies''  komt er een pop-up tevoorschijn met apps waarmee je de opdracht wilt voltooien. De makers geven aan dat dit is, zodat je de opdracht kunt delen met bijvoorbeeld social media of mail. Ik vraag me af of dit wel erg duidelijk is voor leerlingen of uberhaupt nodig.

Op dit kleine kritiekpuntje na, vind ik EnToen Nu een geweldige app. Sterker nog, ik vind deze app een absolute must have voor het onderwijs. Een app die perfect past bij de leerinhoud van de basisschool, eenvoudig te bedienen en er goed uitziet. 

Conclusie: Ik koop niet gauw een app van € 2,96, maar ik vind het ruim het geld waard. Probeer eerst de gratis versie, maar deze betaalde versie mag eigenlijk niet ontbreken in het klaslokaal.