Sneller nakijken met Quickkey

Als leerkracht heb je leuke en minder leuke taken. Nakijken vind ik persoonlijk een van de minder leuke taken, maar het hoort erbij. Op mijn vorige school onderzocht ik de mogelijkheden van digitaal toetsen met Quayn om daar een beetje onderuit te komen. Op school hadden we voldoende IPads om de toetsen snel in de klas af te nemen. Resultaten meteen klaar en geen nakijkwerk. Quayn is wat mij betreft een geweldig programma voor in de klas. Toch moeten de toetsen wel gemaakt worden en dat kost tijd, soms best veel. Op mijn huidige school geen IPads en weinig computers, dus digitaal toetsen is niet echt een optie. 

Een paar weken geleden kwam ik op het internet Quickkey weer tegen. Ik had er al eerder van gehoord maar het programma werkte alleen met Iphone en die heb ik niet. Het nieuws was dat er ook een Android app was en dat moest ik natuurlijk even proberen. Quickkey is namelijk een stukje software dat het nare nakijkwerk uit handen kan nemen. Ze beloven meer tijd voor de leerlingen, maar aangezien ik mijn nakijkwerk na de lessen doe, betekent het gewoon meer tijd voor lessen voorbereiden of lekker eerder naar huis.

Wat doet Quickkey? Quickkey is een scanner die voorgedrukte antwoordformulieren scant en direct nakijkt. Dit werkt alleen bij meerkeuzevragen, dus ik moest meteen aan Cito toetsen denken. Je hebt de kinderen allemaal een nummer gegeven van 4 cijfers en die vullen ze in op het antwoordformulier. Dan kunnen zij de vragen beantwoorden door steeds het goede rondje in te kleuren. Na de toets een scan maken met je telefoon en klaar is Kees. Klinkt eenvoudig en is het ook. Het programma heeft zelfs een analystetool, dus je kunt goed zien welke vragen goed of fout zijn beantwoord. Een resultatenformulier kun je op 4 manieren exporteren in excel. Een van de mogelijkheden is het exporteren een foutenlijst zodat je in LOVS de foutenanalyse kunt doen. Verder krijg je een percentagescore, zodat je kunt zien wie heeft voldaan aan de 80% norm.

Quickkey is een tool die ik zeker ga gebruiken in de Cito tijd. De vragen boekjes zijn er al en het enige wat je hoeft te maken een is een antwoordvel met de goede antwoorden. Na de toets scannen en lekker snel nagekeken. Tenminste dat is de theorie.........in de praktijk gaat het soms wat anders. Zo was de testtoets vandaag zo gemaakt door de kinderen, dus dat deel verliep goed. Het scannen had ik voor vanavond bewaard. De site waarschuwt  voor scannen bij kunstmatig licht, er kunnen dan fouten optreden. Daar kwam ik al snel achter. De scanner herkent de leerling niet, ziet niet alle antwoorden of wil steeds opnieuw scannen. Op die manier gaat het nakijken niks sneller dus de frustratie groeide al snel. Andere lichtbron maar opzoeken en opnieuw proberen. Gelukkig kon ik daarna snel alle antwoordformulieren afwerken en de resultaten inzien.

Conclusie: Quickkey is een programma dat het nakijken kan versnellen, zeker bij lange meerkeuzetoetsen. Als je zelf toetsen gaat maken (vragen en antwoorden) dan moet natuurlijk daar ook tijd insteken.Zijn er bestaande toetsen, dan maak je alleen een antwoordformulier. Het scannen is soms lastig, maar dat ligt voornamelijk aan de persoon die scant of het aanwezige licht. Wil jij ook minder tijd kwijt zijn aan nakijken? Dan is Quickkey ook wat voor jou.