Ricoh Theta vs Google camera app vs fotocamera

In mijn vorige blogs over Virtual Reality schreef ik al uitgebreid over de mogelijkheden van de Virual reality bril in de klas. Er komen steeds meer apps op de markt en er zitten al echte pareltjes tussen. Toch blijft de educatieve content een beetje achter. De markt is er waarschijnlijk nog te klein voor. Je kunt zelf wel voor content zorgen en op een eenvoudige manier, namelijk photospheres. Photospheres zijn 360 graden foto's die je op verschillende manieren kunt maken. Deze foto's kun je bekijken met een virtual reality bril. Ik heb het al verschillende keren gedaan in mijn klas en de reacties zijn altijd goed. Een foto van een oorlogsmonument in mei, een foto van het Colosseum bij een project over de Romeinen of een photosphere gemaakt tijdens een excursie die je later nog een keer kunt bekijken. 

De makkelijkste manier om een photosphere te maken is gebruik maken van een 360 graden camera. Deze zijn nieuw op de markt gekomen het laatste jaar en met een druk op de knop heb je een photosphere of zelfs een 360 graden video. Je kunt ook je mobiel gebruiken om een foto te maken. De Google camera app heeft een photosphere functie waarmee je meerdere foto's maakt die Google voor je aan elkaar plakt. De derde manier is je fotocamera pakken en veel foto's maken en met behulp van software de foto's tot photosphere omtoveren. Ik heb alle drie de werkwijzes geprobeerd en ik ga proberen de voors en tegens te benoemen. 

Laten we beginnen met de Google camera app. Die kun je namelijk gewoon gebruiken op je telefoon en heel veel leerkrachten en leerlingen hebben een smartphone, dus veel mogelijkheden in de klas. De app is er voor Android en IOS. Met de app maak je van de omgeving meerdere foto's door middel van richten op de rondjes in je scherm. Zo maak je ongeveer 20 foto's en de software plakt die keurig aan elkaar. In deze YouTube film zie je het goed uitgelegd. Het voordeel van de app is natuurlijk dat vele smartphone gebruikers toegang hebben tot deze mogelijkheid. Ik heb inmiddels 41 foto's gemaakt met de app en gedeeld op Google+ en Google Maps. De kwaliteit van de foto's is afhankelijk van je telefoon, want niet elke telefoon heeft een goede camera, maar de software is goed dus bijna elke keer een prima resultaat. Bijna.........want als er veel mensen in de omgeving zijn en die bewegen dan kun je wel  halve mensen op je foto krijgen. Ook een lantaarnpaal en boom staan niet helemaal goed op de foto. Voor perfectionisten is dit heel irritant, maar meestal niet onoverkomelijk. Je hebt geen invloed op het eindresultaat en dat is soms wel jammer. De foto's hebben een formaat van rond de 5 tot 8 mb en nemen niet al teveel ruimte in op de telefoon. Via de tao 360 app kun je de foto's bekijken met je vr bril.

Wil je meer zeggenschap over het eindresultaat of een hogere kwaliteit photosphere dan ga je met een goede fotocamera op pad. Ik gebruik sinds kort de Sony HX400V en die maakt uitstekende foto's. Met behulp van de Microsoft software plak ik de 80 tot 100 foto's aan elkaar. Je krijgt mooie foto's van hoge resolutie die je kunt delen met 360cities.net Via deze site kun jij je eigen foto's met de vr bril bekijken, maar ook de vele foto's van andere fotofgrafen. Nadeel is tijd, je hebt er veel van nodig om 1 foto te maken. Het maken van 100 foto's duurt al even (een echte fotograaf doet het vast sneller) en de gratis software is goed maar je kunt rustig koffie gaan zetten terwijl de computer rekent. Als het eindresultaat niet helemaal is zoals je wilt dan mag je het proces nog een keer doorlopen en zo kan het best een avondvullend programma worden. 

Het succes van de photosphere bleef niet ongemerkt en vele ontwikkelaars vonden de bovenstaande manieren waarschijnlijk omslachtig. Ze brachten in ieder geval een derde mogelijkheid in de wereld, een kant en klare 360 graden camera. Op deze pagina zie je een selectie van camera's die op dit moment te krijgen zijn. Groot nadeel is de prijs wat mij betreft, de meeste camera's kosten toch al gauw €500,- of meer. De Rico Theta is een uitzondering die voor €299 te koop is. Via Twitter kwam ik in contact met Detlef Le Grand die geweldig Virtual Reality werk doet met VRMasters. VRMasters is een platform voor jouw content, maar ook een plek waar je vr nieuws kunt volgen en je eigen VR Cardboard kunt kopen. VRMasters wilde een besluiteloze leerkracht wel helpen aan een Rico Theta voor een week. Die mogelijkheid heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. De Theta is kleiner dan een telefoon dus hij is echt overal mee naar toe gegaan. Overal waar ik ben geweest, heb ik een foto gemaakt. Eén druk op de knop en klaar was Kees. Zo snel ging het maken van een photosphere nog nooit. De telefoon kon ik gebruiken als afstandbediening met behulp van een Rico app. Alles super eenvoudig!! Ik begon al te roepen dat ik er meteen eentje ging kopen, maar thuis de foto's nakijkend begonnen de twijfels weer toe te nemen. Op de telefoon leek de kwaliteit behoorlijk goed, maar op een groot scherm (19inch laptop) zag ik voornamelijk pixels. De resultaten deden me sterk denken aan een een selfie van de frontcam van de telefoon. Niet goed met weinig licht en niet goed bij teveel licht. Leuk voor de social media, maar nergens anders voor te gebruiken. Dat is een behoorlijk probleem bij photospheres, die kun je namelijk nog niet delen op de social media( behalve op Google+ of via een omweg). Die bekijk je eigenlijk altijd op een groot scherm en pixels en vervagingen van gezichten zijn nou niet echt een pluspunt. De Ricoh Theta doet dus alles goed, behalve de kwaliteit van de foto's verzorgen.  Mijn leerlingen zagen het meteen bij een photosphere van de klas. De eerste leerling die de foto bekeek in mijn collorcross had het meteen over de kwaliteit. Misschien dat andere camera's betere foto's produceren maar deze camera is wat mij betreft niet goed genoeg voor het geld dat hij moet kosten. Een review op Youtube vind je trouwens hier.

Conclusie:

Ik blijf de app op mijn telefoon gebruiken. Die zit er gratis op en werkt prima. Voor speciale gelegenheden pak ik mijn fotocamera en schiet ik er op los. De 360 graden camera laat ik nog even een wens zijn, totdat ik het gevoel heb dat ik waar krijg voor mijn geld. Gelukkig gaat dat niet lang duren, want Virtual Reality is de (nabije) toekomst. En nogmaals een enorm dankwoord aan Detelf Le Grand van VRMasters, want zonder hem was het testen van de Ricoh Theta helemaal niet mogelijk geweest.

Als laatste een paar voorbeelden, die je eigenlijk met een VR bril moet gaan bekijken en een oproep aan alle leraren om zelf aan de slag te gaan met photospheres. We kunnen vast samen een mooie databank maken. Zo krijgen we mooie foto's bij allerlei onderwerpen voor in de klas.

 

 

Deze photosphere heb ik gemaakt met mijn fotocamera. Gedeeld via photosynth.net

 

 

 
Deze photosphere heb ik gemaakt met de Google camera app. Gedeeld via Google Maps
Een sphere van de Theta kan ik alleen delen via deze link