IPad met Olloclip, de perfecte combinatie

Londen als inspiratie

Vorig jaar was ik met drie collega's in Londen voor een Apple event. Dit was eigenlijk het startpunt voor mij wat betreft het werken met IOS. Dit schooljaar ben ik begonnen op een Steve Jobsschool en kan ik een aantal dingen die ik daar voor het eerst zag in praktijk brengen. Over mijn werk op de o4nt school ga ik in een andere blog schrijven, maar vandaag wil ik een stukje wijden aan een gadget dat ik voor het eerst in Londen zag en nu sinds een paar dagen in huis heb. Het gekke is dat ik me constant afvraag waarom ik zo lang heb gewacht met het aanschaffen van de Olloclip. De Olloclip voelt namelijk als de perfecte uitbreiding van mijn IPad. 

Wat is een Olloclip?

Een Olloclip is een opzetlens voor de IPad of Iphone. Het is een set van 4 lenzen die je zo over de camera kunt schuiven. Je krijgt zo extra mogelijkheden voor het fotograferen en opnemen van video. De Olloclip is een combinatie van een groothoeklens, een fisheye en twee macrolenzen. Er is een macrolens voor 10x vergroting en 15x vergroting. Je hebt geen speciale software nodig, je kunt gewoon de camerafunctie van de IPad gebruiken. Ook andere fotografie apps werken hetzelfde met de Olloclip. Op de foto van het artikel zie je hoe groot de opzetlens is. Hij past makkelijk in je broekzak en is dus makkelijk mee te nemen.

Olloclip in de praktijk

Er kwam bij mijn pakketje geen handleiding en dat is ook helemaal niet nodig. Kwestie van uitpakken en klaar voor gebruik. Schuif hem over de lens van de IPad en klikken maar. Ik heb de Olloclip vooral gekocht voor de macrolens en die heb ik veelvuldig gebruikt. De fisheye lens vind ik weinig toevoegen, maar de groothoeklens heeft wel degelijk nut. Je krijgt toch meer op je foto dan normaal. Ideaal voor groepsfoto's of voor een foto van een grotere ruimte. Onze tuin zag er spontaan een stuk groter uit dan hij in werkelijkheid was. De kwaliteit van de foto's verandert niet door de Olloclip. DeIPad heeft geen geweldige camera, zeker niet als het donkerder wordt, dus je moet geen wonderen verwachten. Fotograferen met de IPad heb ik altijd al lastig gevonden door het formaat en bij gebruik van de macrolens merk je dat extra goed. Je bent helemaal ingezoomd op het object en de kleinste bewegingen zorgen ervoor dat je uit focus bent. Het heeft wel even geduurd, voordat ik een beetje geschikte foto's kon maken die niet bewogen waren. Je vinger naar de afdrukknop bewegen kan al voor één en al wazigheid zorgen. Door oefening wordt het al snel beter gelukkig. Bij het fotograferen van dieren kun je het beste rustige dieren gebruiken want krioelende mieren op de foto krijgen is erg lastig kan ik je verzekeren. Wil je ze toch vastleggen dan kun je beter een video opnemen. Die kun je met een juiste app ook nog vertragen, zodat je een mooie slowmotion video hebt van allerlei kleine dieren.

De resultaten

Ik ben deze week behoorlijk op zoek gegaan naar geschikte onderwerpen om op de gevoelige plaat vast te leggen. Niet alles was een succes, maar ik heb toch leuke resultaten gekregen. Zout, suiker of zand door de macrolens is erg leuk, maar ook de pixels van de televisie, allerlei stoffen van dichtbij en mini bloemen. Toch heb ik het meest genoten van het dierenleven. Ik heb filmpjes gemaakt van mieren en spinnen en verschillende insecten gefotografeerd. Een aantal resultaten zie je onderaan het artikel.

Conclusie:

Ik ben superblij met mijn Olloclip. Ik ga hem heel vaak gebruiken denk ik. Ook op school zullen wij er een aantal aanschaffen. Straks met de aankomende herfst het park in en een mooie herfstpresentatie laten maken met verschillende normale foto's en macrofoto's. Ik kan de Olloclip zeker aanbevelen. Hij kan niet op tegen een macrolens van de spiegelreflex, maar voor €69 Euro kun je dat ook niet verwachten. Wil jij zelf lekker aan de slag met de IPad of IPhone dan moet je er gauw een bestellen. Bij Pixigo zijn te koop en zij bieden je goed advies en een uitstekende service.

 

Pixels van de televisie

Lesidee

Als laatste wellicht een leuk lesidee dat ik zelf heb uitgewerkt. Doordat de foto's toch al op de IPad staan en de app IMovie ook, kun je een leuke film monteren met de verkregen beelden. Maak een film of trailer. Zo klaar en het resultaat is vaak erg mooi. Ik heb een trailer gemaakt over een mier. Maurice zal wel geen bioscoop hit worden, maar misschien komt er gauw een hele motion picture op de markt ;)