• klok Custom
zaterdag, augustus 24, 2019

Welkom op mijn pagina

Jasper Bloemsma

Dit is de site voor uniek lesmateriaal en instructievideo's voor de basisschool. Digitale lessen, werkbladen, online oefeningen, werkboekjes, projecten en actuele thema's. De meeste lessen zijn geschikt voor de bovenbouw, maar er zijn ook steeds meer lessen te vinden voor de onderbouw.

Ik ben Jasper Bloemsma, 38 jaar. Ik ben sinds 2000 werkzaam in het basisonderwijs in Enschede. 

Ik ben zeer actief in het maken van lesmateriaal en ben erg geïnteresseerd in het toepassen van ICT in mijn lessen. Op deze site zet ik alles wat ik heb gemaakt voor gebruik in de klas. Verder kun je de instructievideo's bekijken voor taal of ICT. Daarnaast vertel ik over mijn ervaringen met web 2.0 toepassingen en ICT gebruik in de klas.

Ik hoop dat door je bezoek aan deze site je inspiratie kunt opdoen voor je lessen en de door mij gemaakte lessen met plezier zult gebruiken. Feedback is altijd zeer welkom en voor vragen ben ik altijd bereikbaar op Twitter of via de mail.

Blog

  • 1
  • 2
  • 3

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Nieuwe leermiddelen MeesterJasper.nl is ooit begonnen, omdat ik graag zelfgemaakte leermiddelen deel met collega's of leerlingen. Doordat er steeds meer digitale mogelijkheden kwamen, veranderde de focus steeds meer van werkbladen naar digitale lessen. Ik merk dat er veel gebruik gemaakt wordt...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is het soms lastig om goede lessen te vinden die leerlingen kunnen maken op de computer. De methodemakers hebben weinig digitale lessen bij de methodes gemaakt en zelf lessen maken is soms bijzonder...

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Als computerfanaat zul je mij vaak met een laptop op schoot vinden,maar eigenlijk gaat er niks boven een goed boek. Als kind las ik zoveel mogelijk boeken per week. Vooral de boeken met geschiedenisverhalen verslond ik direct. Mijn favoriete schrijfster...

Nieuwe leermiddelen

  • 1
  • 2
  • 3

Aan de slag met afval

Vorige week kreeg ik een mail met daarin een link naar leuk nieuw lesmateriaal en het verzoek om het te delen. Natuurlijk deel ik graag dit soort dingen met jullie. Aan de slag met afval Dit is wat de makers er zelf van zeggen “Om het afvalbewustzijn bij kinderen te vergroten is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen, hoe ze afval kunnen scheiden en waarom afval eigenlijk gerecycled wordt. De gratis digitale lesmodule ‘Aan de slag met afval’ leert kinderen van groep 1 t/m 8 aan de hand van een filmpje, digitale verwerkingsopdrachten en doe-activiteiten over het...

Update Pazzup Junior

In juli 2014 schreef ik een artikel over lesmateriaal van ProRail, namelijk PazzUp Junior. Het lesmateriaal is er gemaakt om kinderen bewust te maken van de gevaren die het spoor met zich mee kan brengen. De site heeft een nieuwe mogelijkheid gekregen en dat is het aanvragen van een gastles. Het lesmateriaal ziet er goed uit en je kunt het zo gebruiken in de klas. Zeker een aanrader. ProRail omschrijft het als volgt : PazzUp junior’ is een lespakket van ProRail over de risico’s op en rond het spoor en het belang van veilig gedrag in de buurt van het spoor. Het lespakket...

Uitlegvideo's Word 2016

Uitlegvideo's Word 2016

Deze pagina vergeet ik wel eens als het gaat om de site. Dan ben ik druk bezig met het maken van lesmateriaal en dan vergeet ik deze pagina ook even te verversen. De laatste update is alweer een tijd geleden. Ondertussen staan er een heleboel nieuwe werkbladen op  mijn taalpagina en op wat andere pagina's. Verder ben ik vooral druk geweest met uitlegvideo's. De apps voor Android krijgt zo nu en dan een nieuwe video, de uitlegvideo's voor taal wordt steeds groter, maar het is voor de ict pagina die de laatste tijd is gegroeid. Dit heeft vooral te maken met...

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Zeepbel bevriezen

Zeepbel bevriezen

Vorige maand kwam er op televisie een filmpje waarbij een fotograaf zeepbellen op de meest geweldige manier lieten bevriezen voordat ze knapten. Ik vond dat er geweldig uitzien en wilde het liefst meteen naar buiten rennen om het te proberen. Het probleem was dat december 2015 nou niet echt een wintermaand was.

 

 

 

 

 

 

 Ondertussen kwam ik op internet prachtige voorbeelden tegen zoals deze van de Pool PabloZaluska.

Frozen soap bubbles from ZALUSKArt on Vimeo.

Sony heeft ook een geweldige reclamspot gemaakt waarin de zeepbellen de hoofdrol spelen.

 

Eindelijk winter

Op maandag 18 januari gaf de thermometer hier in Enschede 's morgensvroeg -9 aan en dat vinden wij koud, maar de voorbeelden die ik had gevonden voor het bevriezen van zeepbellen kwamen tot stand door een temperatuur die vaak onder de -20 graden lag. Ik vond het toch maar eens tijd om het te proberen.

Ik had al gelezen dat het in de lucht laten bevriezen bijzonder lastig zou worden en vastleggen op camera helemaal.  Een vaste ondergrond dan maar. Alles geprobeerd, de bevroren tafel in de tuin, servies uit de kast, een spiegel, plastic onderzetters enzovoort. De meeste bellen knapten voordat ze bevroren en degene die wel bevroren, deden daar zo lang over dat het weinig spectaculair was.

Terug naar het internet. Een bevroren ondergrond werkt het beste en de juiste zeepsop is ook belangrijk. Servies in de vrieskist en experimenteren met zeepsop. Ik heb uiteindelijk drie soorten zeepsop gemaakt, veel zeep, weinig zeep en suiker toevoegen. Was allemaal niet nodig, want ik had gewoon kant en klare zeepsop in een fles uit de winkel. Zoonlief speelde graag met zeepbellen deze afgelopen zomer. Ready to go!

Het bevriest

Meteen de eerste poging bevroor de zeepbel, niet op de manier van het filmpje, maar er was resultaat. Dat moest natuurlijk gefilmd worden. Camera erbij en een statief. Bel blazen en record drukken. Helaas, het effect was nauwelijks zichtbaar op het witte servies. De geschoten beelden leverden alleen maar zeer matige resultaten op. Vele bellen knapten nog steeds, de camera had moeite met de focus en de juiste hoek om te filme vinden was ook al lastig. De temperatuur was inmiddels al weer gestegen en ik gooide de handdoek in de ring. Morgen weer een nieuwe dag.

Bevroren zeepsop

Vlak voor zonsopgang is het goed koud, op tijd uit bed dus. De ondergrond in de diepvries, de camera klaarzetten en een goedkoop zaklampje als belichting. Nieuw was half bevroren zeepsop. Zo zou het bevriezen sneller gaan en mooiere resultaten opleveren, tenminste had ik gelezen. Vele shots later en flink koud ging ik op de bank de resultaten bekijken. De zeepbellen bevroren goed, heel mooi soms, maar stond het ook op camera?

Het resultaat

Het is geen Zaluska of Sony geworden,maar met deze Bloemsma ben ik eigenlijk ook wel blij. Ik heb meerdere pogingen achter elkaar gezet waarbij de eerste twee in slowmotion zijn. 

 

 

Hoewel het filmen vooral moeilijk was, is het laten bevrezen zo lastig nog niet. Een leuk proefje dus om met de kinderen uit te voeren. Gewoon buiten op het plein. Zeepsop mee, een rietje en een koud bord. Veel plezier met zelf uitproberen.

Uitlegvideo'sCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section