Zeepbel bevriezen

Zeepbel bevriezen

Vorige maand kwam er op televisie een filmpje waarbij een fotograaf zeepbellen op de meest geweldige manier lieten bevriezen voordat ze knapten. Ik vond dat er geweldig uitzien en wilde het liefst meteen naar buiten rennen om het te proberen. Het probleem was dat december 2015 nou niet echt een wintermaand was.

 

 

 

 

 

 

 Ondertussen kwam ik op internet prachtige voorbeelden tegen zoals deze van de Pool PabloZaluska.

Frozen soap bubbles from ZALUSKArt on Vimeo.

Sony heeft ook een geweldige reclamspot gemaakt waarin de zeepbellen de hoofdrol spelen.

 

Eindelijk winter

Op maandag 18 januari gaf de thermometer hier in Enschede 's morgensvroeg -9 aan en dat vinden wij koud, maar de voorbeelden die ik had gevonden voor het bevriezen van zeepbellen kwamen tot stand door een temperatuur die vaak onder de -20 graden lag. Ik vond het toch maar eens tijd om het te proberen.

Ik had al gelezen dat het in de lucht laten bevriezen bijzonder lastig zou worden en vastleggen op camera helemaal.  Een vaste ondergrond dan maar. Alles geprobeerd, de bevroren tafel in de tuin, servies uit de kast, een spiegel, plastic onderzetters enzovoort. De meeste bellen knapten voordat ze bevroren en degene die wel bevroren, deden daar zo lang over dat het weinig spectaculair was.

Terug naar het internet. Een bevroren ondergrond werkt het beste en de juiste zeepsop is ook belangrijk. Servies in de vrieskist en experimenteren met zeepsop. Ik heb uiteindelijk drie soorten zeepsop gemaakt, veel zeep, weinig zeep en suiker toevoegen. Was allemaal niet nodig, want ik had gewoon kant en klare zeepsop in een fles uit de winkel. Zoonlief speelde graag met zeepbellen deze afgelopen zomer. Ready to go!

Het bevriest

Meteen de eerste poging bevroor de zeepbel, niet op de manier van het filmpje, maar er was resultaat. Dat moest natuurlijk gefilmd worden. Camera erbij en een statief. Bel blazen en record drukken. Helaas, het effect was nauwelijks zichtbaar op het witte servies. De geschoten beelden leverden alleen maar zeer matige resultaten op. Vele bellen knapten nog steeds, de camera had moeite met de focus en de juiste hoek om te filme vinden was ook al lastig. De temperatuur was inmiddels al weer gestegen en ik gooide de handdoek in de ring. Morgen weer een nieuwe dag.

Bevroren zeepsop

Vlak voor zonsopgang is het goed koud, op tijd uit bed dus. De ondergrond in de diepvries, de camera klaarzetten en een goedkoop zaklampje als belichting. Nieuw was half bevroren zeepsop. Zo zou het bevriezen sneller gaan en mooiere resultaten opleveren, tenminste had ik gelezen. Vele shots later en flink koud ging ik op de bank de resultaten bekijken. De zeepbellen bevroren goed, heel mooi soms, maar stond het ook op camera?

Het resultaat

Het is geen Zaluska of Sony geworden,maar met deze Bloemsma ben ik eigenlijk ook wel blij. Ik heb meerdere pogingen achter elkaar gezet waarbij de eerste twee in slowmotion zijn. 

 

 

Hoewel het filmen vooral moeilijk was, is het laten bevrezen zo lastig nog niet. Een leuk proefje dus om met de kinderen uit te voeren. Gewoon buiten op het plein. Zeepsop mee, een rietje en een koud bord. Veel plezier met zelf uitproberen.