dinsdag, maart 26, 2019

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Stoeltjesdans.nl

Klasindeling altijd puzzelen

Aan het begin van een nieuwe periode liet ik de kinderenaltijd van plaats wisselen. Gedurende het jaar probeerde ik 4 keer te wisselen en de kinderen zo nieuwe buren en plekken te geven in de klas. Makkelijk vind ik dat niet. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden en er zijn aantal keuzes die niet goed uitpakken. Zelf puzzel ik aan de hand van een sociogram en de voorkeuren van kinderen er flink op los. Mijn vrouw, ook juf, puzzelt met briefjes en ik zie vele collega's ook altijd moeilijk doen. Er wordt veel gevraagd aan collega's die de kinderen ook al eens in de klas hebben gehad.

In groep 8 vond ik het helemaal lastig. De kinderen kennen elkaar door en door en hebben duidelijke voorkeuren. Kinderen die snel afgeleid zijn moeten een bijzondere plek, slechtziende kinderen zitten vooraan en dan heb je nog de kinderen die niet best komen uit het sociogram. Die kinderen wil je graag terug in de groep, maar dat is niet makkelijk. De klasindeling voelt wel eens als een coalitie vormen in de regering. De ideale mix vinden is lastig en je moet veel concessies maken.

Sometics

De tool die ik gebruikte voor het maken van de sociogram was Sometics. Kinderen beantwoorden een aantal vaststaande vragen. Ze moeten steeds drie kinderen aanwijzen die ze wel of niet leuk vinden en drie kinderen met wie ze wel of niet willen samenwerken. De gratis variant is beperkt, maar bij de betaalde variant krijg je meer mogelijkheden. Zo is het aantal van drie keuzes aan te passen, maar ook de vragen. Als de klas de test heeft ingevuld, krijg je een mooi overzicht waar je duidelijk de populaire en niet zo populaire kinderen naar voren komen. Meestal was dit al wel opgevallen in de klas en zaten er weinig bijzondere uitkomsten in. Op school hadden wij de betaalde versie en die werkte prima. De mogelijkheden zijn niet groot, maar het doet wat het belooft. Sociogram klaar en puzzelen maar......

Stoeltjesdans.nl

Gisteren zag ik op Twitter een nieuwe tool voorbij komen, namelijk www.stoeltjesdans.nl. De site is tot stand gekomen met behulp van Stichting Kinderpostzegel, de Radboud universiteit en Stichting Hermen J.Jacobs Fonds. De site wil leerkrachten helpen met het maken van een goede klasindeling door middel van het afnemen van een sociogram en doelen gesteld door de leerkracht voor de klas. Veel puzzelwerk lijkt hierdoor uit handen genomen te worden. De site maakt gebruik van onderzoek dat is gedaan naar het sociale klimaat in een klas.

Na het invoeren van de klas kan de leerkracht de test afnemen en daarna doelen stellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen verworpen kinderen te ondersteunen of negatieve relaties te verbeteren. De leerkracht kan op de site dan zijn plattegrond invoeren en aangeven welke kinderen een bijzondere plek moeten hebben. Daarna maakt de site een indeling voor de leerkracht die het beste bij de sociogram en de opgegeven doelen past. Natuurlijk kunnen er dan nog wijzigingen gemaakt worden. Het lijkt mij een tool die je heel veel tijd zou kunnen besparen, dus zeker het proberen waard. De uitlegfilmpjes van de site komen een beetje vreemd over vind ik. Daar hadden ze wel wat meer tijd in kunnen zetten. De site is gratis en zal gratis blijven is de belofte. Een mooie aanwinst voor het onderwijs denk ik.

Heel veel succes met het zelf uitproberen

Mijn laatste tweets

jasperbloemsma @MauriceRegter96 Leuk potje om bij te zijn, gefeliciteerd
2hreplyretweetfavorite
jasperbloemsma @RenatevanStigt Gefeliciteerd allemaal 🎉 Fijne dag
6hreplyretweetfavorite
jasperbloemsma @joachimw Het is idd jammer dat de jeugd weer weinig kansen krijgt. Zeker als het o19 team zo goed speelt. Wellicht… https://t.co/iwM523QnXp

Populaire posts

  • 1
  • 2
  • 3
Van ijsstokjes een Belvilla maken

Van ijsstokjes een Belvilla maken

Door het ontbreken van een fatsoenlijke winter konden de winterknutsel...

Troovie- De Speurtocht app

Troovie- De Speurtocht app

De zomervakantie is voor de meeste kinderen begonnen en de tijd van le...

Ricoh Theta vs Google camera app vs foto…

In mijn vorige blogs over Virtual Reality schreef ik al uitgebreid ove...

Chromecast

Chromecast

Chromecast, het gadget van 2014 Google heeft het Gadget van 2014 gema...

Digitaal toetsen met Quayn

Digitaal toetsen met Quayn

Vandaag wat het eindelijk zo ver. De eerste test met een digitale toet...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is ...

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section