• klok Custom
zaterdag, juni 06, 2020

Welkom op mijn pagina

Jasper Bloemsma

Dit is de site voor uniek lesmateriaal en instructievideo's voor de basisschool. Digitale lessen, werkbladen, online oefeningen, werkboekjes, projecten en actuele thema's. De meeste lessen zijn geschikt voor de bovenbouw, maar er zijn ook steeds meer lessen te vinden voor de onderbouw.

Ik ben Jasper Bloemsma, 38 jaar. Ik ben sinds 2000 werkzaam in het basisonderwijs in Enschede. 

Ik ben zeer actief in het maken van lesmateriaal en ben erg geïnteresseerd in het toepassen van ICT in mijn lessen. Op deze site zet ik alles wat ik heb gemaakt voor gebruik in de klas. Verder kun je de instructievideo's bekijken voor taal of ICT. Daarnaast vertel ik over mijn ervaringen met web 2.0 toepassingen en ICT gebruik in de klas.

Ik hoop dat door je bezoek aan deze site je inspiratie kunt opdoen voor je lessen en de door mij gemaakte lessen met plezier zult gebruiken. Feedback is altijd zeer welkom en voor vragen ben ik altijd bereikbaar op Twitter of via de mail.

Blog

  • 1
  • 2
  • 3

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Nieuwe leermiddelen MeesterJasper.nl is ooit begonnen, omdat ik graag zelfgemaakte leermiddelen deel met collega's of leerlingen. Doordat er steeds meer digitale mogelijkheden kwamen, veranderde de focus steeds meer van werkbladen naar digitale lessen. Ik merk dat er veel gebruik gemaakt wordt...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is het soms lastig om goede lessen te vinden die leerlingen kunnen maken op de computer. De methodemakers hebben weinig digitale lessen bij de methodes gemaakt en zelf lessen maken is soms bijzonder...

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Als computerfanaat zul je mij vaak met een laptop op schoot vinden,maar eigenlijk gaat er niks boven een goed boek. Als kind las ik zoveel mogelijk boeken per week. Vooral de boeken met geschiedenisverhalen verslond ik direct. Mijn favoriete schrijfster...

Nieuwe leermiddelen

  • 1
  • 2
  • 3

Aan de slag met afval

Vorige week kreeg ik een mail met daarin een link naar leuk nieuw lesmateriaal en het verzoek om het te delen. Natuurlijk deel ik graag dit soort dingen met jullie. Aan de slag met afval Dit is wat de makers er zelf van zeggen “Om het afvalbewustzijn bij kinderen te vergroten is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen, hoe ze afval kunnen scheiden en waarom afval eigenlijk gerecycled wordt. De gratis digitale lesmodule ‘Aan de slag met afval’ leert kinderen van groep 1 t/m 8 aan de hand van een filmpje, digitale verwerkingsopdrachten en doe-activiteiten over het...

Update Pazzup Junior

In juli 2014 schreef ik een artikel over lesmateriaal van ProRail, namelijk PazzUp Junior. Het lesmateriaal is er gemaakt om kinderen bewust te maken van de gevaren die het spoor met zich mee kan brengen. De site heeft een nieuwe mogelijkheid gekregen en dat is het aanvragen van een gastles. Het lesmateriaal ziet er goed uit en je kunt het zo gebruiken in de klas. Zeker een aanrader. ProRail omschrijft het als volgt : PazzUp junior’ is een lespakket van ProRail over de risico’s op en rond het spoor en het belang van veilig gedrag in de buurt van het spoor. Het lespakket...

Uitlegvideo's Word 2016

Uitlegvideo's Word 2016

Deze pagina vergeet ik wel eens als het gaat om de site. Dan ben ik druk bezig met het maken van lesmateriaal en dan vergeet ik deze pagina ook even te verversen. De laatste update is alweer een tijd geleden. Ondertussen staan er een heleboel nieuwe werkbladen op  mijn taalpagina en op wat andere pagina's. Verder ben ik vooral druk geweest met uitlegvideo's. De apps voor Android krijgt zo nu en dan een nieuwe video, de uitlegvideo's voor taal wordt steeds groter, maar het is voor de ict pagina die de laatste tijd is gegroeid. Dit heeft vooral te maken met...

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Nearpod VR

Vorige week blogde ik al over allerlei nieuwe mogelijkheden voor virtual reality in het onderwijs. Nearpod VR was een van de items die ik meldde in dit verhaal. Natuurlijk moest ik even testen of Nearpod VR zijn belofte van toegankelijke VR voor het onderwijs kan waarmaken.

360cities.com

Nearpod heeft voor het VR gedeelte een samenwerking met 360Cities. Deze site heeft geweldige 360 graden foto's van professionele fotografen. De kwaliteit is geweldig en je kunt foto's bekijken van allerlei beroemde, maar ook onbekende plekken in de wereld. Het is dus een geweldige zet van Nearpod om met de makers van 360cities in zee te gaan.

Fieldtrips

Nearpod Vr neemt je net als Google Expeditions mee op schoolreis. Een reis naar een plek waar je waarschijnlijk normaal gesproken niet naar toe zou gaan met de klas. Een voorbeeld is Egypte of zelfs Mars. Dat is het mooie aan 360 graden foto's en een virtual reality bril. Je wordt zonder moeite op een plek gedropt ver van je vandaan en toch heb je het gevoel dat je er bent. Nearpod heeft al 28 lessen gemaakt voor je, die je kunt gebruiken in de klas. Van die 28 lessen zijn er 10 gratis en de rest kost helaas best wat om te downloaden. Koop je het hele pakket dan ben je ongeveer €60 kwijt. Je kunt ook zelf een les in elkaar zetten en dat is erg gemakkelijk om te doen. Nu is dat nog gratis, maar de 360 graden foto's zitten straks achter een Gold license en die kost 10 Dollar per maand. Je kunt dan wel je eigen VR-lessen maken en delen. Ik heb al zo'n les gemaakt en die kun je hier bekijken. Je hebt uiteraard meer mogelijkheden om de les mooier te maken, maar ik ben even bij de basis gebleven.

Het geven van de les

Het mooie van Nearpod is dat een leekracht een presentatie kan geven die voor elke leerling in hetzelfde tempo gaat. De leerkracht streamt zijn presentatie naar het apparaat van de leerlingen. Ik heb er mee gewerkt in een klas met allemaal tablets en het werkt super. Dat iedereen in het tempo van de leerkracht werkt kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn natuurlijk. Wel moet iedereen dus een eigen apparaat hebben, hoewel ik het ook wel eens gebruikt heb met tweetallen en één device.

Voor virtual reality is het hebben van voldoende telefoons noodzakelijk. Aan tablets heb je in dit geval niks. Je kunt de les wel geven en volgen, maar zonder vr bril is het toch niet zo bijzonder. Zoals verwacht loopt het starten van de proefles (ik ben de enige leerling) goed en inloggen met code prima. Ik heb een filmpje gemaakt van hoe het op het scherm van de leerling er uit ziet. De video is klein, maar ik hoop dat je het toch goed kunt zien.

Zoals je kon zien, gaat het VR gedeelte niet goed. Het kan zijn dat het aan mij en/of mijn telefoon ligt, maar het lijkt gewoon een technisch probleem.

Conclusie

Nearpod VR is een prachtige aanvulling op de al ruime mogelijkheden van Nearpod. Het idee is super, maar prijzig. Je hebt daarnaast ook voldoende telefoons en en cardboards nodig. Vooral de telefoons zijn nog wel eens lastig te regelen in het basisonderwijs. Op mijn telefoon werkte het niet goed, terwijl de site van 360cities geen problemen geeft. Het steeds instoppen in de vr bril en eruit halen van de telefoon lijkt me erg omslachtig. Meest handig lijkt het me om meerdere foto's achter elkaar te zetten en de lesinformatie en opdrachten ervoor of erachter. Mischien dat Nearpod het voor elkaar krijgt de normale dia's ook in VR mode te krijgen, dan hoef je de bril niet af te doen. Opdrachten zijn dan wel onmogelijk te maken.

Ik zou zeggen test het zelf en kom er achter of Nearpod voor jou een virtuele droom is of gewoon nog net niet perfect. Ik wacht nog op Thinglink VR die volgende maand gaat uitkomen. Heel veel succes en plezier met VR in het onderwijs.

Uitlegvideo'sCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section