• klok Custom
vrijdag, juni 05, 2020

Welkom op mijn pagina

Jasper Bloemsma

Dit is de site voor uniek lesmateriaal en instructievideo's voor de basisschool. Digitale lessen, werkbladen, online oefeningen, werkboekjes, projecten en actuele thema's. De meeste lessen zijn geschikt voor de bovenbouw, maar er zijn ook steeds meer lessen te vinden voor de onderbouw.

Ik ben Jasper Bloemsma, 38 jaar. Ik ben sinds 2000 werkzaam in het basisonderwijs in Enschede. 

Ik ben zeer actief in het maken van lesmateriaal en ben erg geïnteresseerd in het toepassen van ICT in mijn lessen. Op deze site zet ik alles wat ik heb gemaakt voor gebruik in de klas. Verder kun je de instructievideo's bekijken voor taal of ICT. Daarnaast vertel ik over mijn ervaringen met web 2.0 toepassingen en ICT gebruik in de klas.

Ik hoop dat door je bezoek aan deze site je inspiratie kunt opdoen voor je lessen en de door mij gemaakte lessen met plezier zult gebruiken. Feedback is altijd zeer welkom en voor vragen ben ik altijd bereikbaar op Twitter of via de mail.

Blog

  • 1
  • 2
  • 3

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Nieuwe leermiddelen MeesterJasper.nl is ooit begonnen, omdat ik graag zelfgemaakte leermiddelen deel met collega's of leerlingen. Doordat er steeds meer digitale mogelijkheden kwamen, veranderde de focus steeds meer van werkbladen naar digitale lessen. Ik merk dat er veel gebruik gemaakt wordt...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is het soms lastig om goede lessen te vinden die leerlingen kunnen maken op de computer. De methodemakers hebben weinig digitale lessen bij de methodes gemaakt en zelf lessen maken is soms bijzonder...

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Als computerfanaat zul je mij vaak met een laptop op schoot vinden,maar eigenlijk gaat er niks boven een goed boek. Als kind las ik zoveel mogelijk boeken per week. Vooral de boeken met geschiedenisverhalen verslond ik direct. Mijn favoriete schrijfster...

Nieuwe leermiddelen

  • 1
  • 2
  • 3

Aan de slag met afval

Vorige week kreeg ik een mail met daarin een link naar leuk nieuw lesmateriaal en het verzoek om het te delen. Natuurlijk deel ik graag dit soort dingen met jullie. Aan de slag met afval Dit is wat de makers er zelf van zeggen “Om het afvalbewustzijn bij kinderen te vergroten is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen, hoe ze afval kunnen scheiden en waarom afval eigenlijk gerecycled wordt. De gratis digitale lesmodule ‘Aan de slag met afval’ leert kinderen van groep 1 t/m 8 aan de hand van een filmpje, digitale verwerkingsopdrachten en doe-activiteiten over het...

Update Pazzup Junior

In juli 2014 schreef ik een artikel over lesmateriaal van ProRail, namelijk PazzUp Junior. Het lesmateriaal is er gemaakt om kinderen bewust te maken van de gevaren die het spoor met zich mee kan brengen. De site heeft een nieuwe mogelijkheid gekregen en dat is het aanvragen van een gastles. Het lesmateriaal ziet er goed uit en je kunt het zo gebruiken in de klas. Zeker een aanrader. ProRail omschrijft het als volgt : PazzUp junior’ is een lespakket van ProRail over de risico’s op en rond het spoor en het belang van veilig gedrag in de buurt van het spoor. Het lespakket...

Uitlegvideo's Word 2016

Uitlegvideo's Word 2016

Deze pagina vergeet ik wel eens als het gaat om de site. Dan ben ik druk bezig met het maken van lesmateriaal en dan vergeet ik deze pagina ook even te verversen. De laatste update is alweer een tijd geleden. Ondertussen staan er een heleboel nieuwe werkbladen op  mijn taalpagina en op wat andere pagina's. Verder ben ik vooral druk geweest met uitlegvideo's. De apps voor Android krijgt zo nu en dan een nieuwe video, de uitlegvideo's voor taal wordt steeds groter, maar het is voor de ict pagina die de laatste tijd is gegroeid. Dit heeft vooral te maken met...

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

In de klas aan de slag met photospheres

Je hebt een VR-bril in de klas, maar weet nog niet zo goed wat je er mee moet gaan doen. In deze blog wil ik je een aantal ideeën geven wat jij, maar ook de kinderen zouden kunnen gaan doen om de VR-bril nuttig te gebruiken buiten de gebruikelijke apps om. Het enige wat je nodig hebt is de bril en een camera. De camera van een smartphone is voldoende, maar het kan ook met een gewone camera en het meest eenvoudige is natuurlijk dat je een 360graden camera (zoals de Ricoh Theta S) hebt. Ik heb een tijd geleden deze blog geschreven over 360 graden fotografie. Hier staan ook een aantal voorbeelden die ik heb gemaakt met de telefoon en de gewone camera.

Mijn ideeën top 10 :

1. Maak met  camera foto's van de route voor het praktisch verkeersexamen. In Enschede doen vele kinderen een examen op de fiets door de wijk. Die route heeft een aantal plekken waar de kinderen goed moeten opletten. Maak een foto waar je verkeersborden of gevaarlijke plekken goed kunt zien. Laat de foto zien op het digibord met behulp van bijvoorbeeld Round.me of een echte tour met Vrapp.co. Zet hotspots (in maart komt Thinglink ook met een VR oplossing) met uitleg in de foto, zodat de kinderen weten welke verkeersborden ze tegen kunnen komen. Laat de kinderen rondkijken in de VR-bril zodat ze de situatie goed kunnen inschatten straks. Heb je een 360 graden camera? Neem dan de hele route op. Regel een oude spinbike en zet de kinderen met VR-bril op de bike. Ze kunnen de route vast gaan fietsen. Hoe levensecht wil je het krijgen? Ik denk dat je een geweldige voorbereiding hebt in de klas. 

2. Laat de kinderen bij een museumbezoek, schoolreis of excursie 360 graden foto's maken. Op school kunnen ze een 360 graden tour maken. Voeg hotspots toe aan de foto's zodat ze het geleerde kunnen doorvertellen. Deel de tour de met de ouders via de website, zodat die meteen weten wat de kinderen hebben gezien of gedaan. Houd je een expositie? Ze ouders de VR-bril op en laat ze de excursie beleven. Absoluut een succes.

3. Een spreekbeurt oefenen thuis is toch anders dan hem houden in de klas. Dat kan anders met de VR-bril. Neem de klas op met een 360 graden camera zoals ze zouden zitten bij een spreekbeurt. Even een kwartiertje raar, maar met de gedeelde video kan een kind met de VR-bril op oefenen alsof ze voor de klas staat. Dat maakt het toch even wat echter.

4. Tellen in de onderbouw is leuk, maar misschien nog wel leuker als je een 360 graden foto van de klas maakt, waar je een aantal zaken hebt neergezet. Tien gekleurde badeenden bijvoorbeeld. Laat de kinderen zoeken met de bril en tellen. Iets grappigs verstoppen in de klas kan ook. Zet 5 blauwe objecten in de klas en laat de kinderen ze benomen terwijl ze virtueel speuren. Voor de jonge kinderen een ware ontdekkingstocht.

5. Maak een virtuele tour van de school. Een rondleiding die je kunt delen op de site is geweldige pr voor de school. Gebruik Vrapp.co of maak zelfs je eigen schoolapp met Instavr.co. Helemaal niet moeilijk en prachtig resultaat.

6. Maak een VR-les met Nearpod VR. Waarom de lessen van anderen gebruiken als je er zelf een kunt maken. Lees hier hoe het in z'n werk gaat.

7. Maak een photosphere van een bepaalde plek waar voorwerpen/situaties staan voor de woordenschatles. Zet hotspots in de foto om uitleg achter te verstoppen. De kinderen zien de woorden om hun heen in plaat van op het bord, lijkt me een stuk leuker.

8. Laat de kinderen in de vakantie een 360 graden foto maken. Op de eerste dag in de kring kan je een leuke bespreking houden aan de hand van de foto's. Laat ze zien op het digibord of met behulp van de VR-bril.

9. Geef een korte uitleg photosphere maken met behulp van de Google camera app en schrijf een wedstrijd uit voor de mooiste photosphere. Wie vindt de mooiste plek of maakt de leukste foto? Je kunt leuk spelen met het resultaat omdat je de foto in stukjes maakt. Laat een klasgenoot op meerdere plekken terugkomen, zodat het lijk dat er tweelingen op de foto staan. Op Youtube staan wel uitlegvideo's voor de app zoals deze.

10. Laat kinderen een photsphere maken voor de Engelse les. Voeg hotspots toe aan de foto met de juiste Engelse vertaling van objecten. De maker zoekt de juiste Engelse termen, de kijker leert weer wat nieuwe woorden.

Als laatste even extra reclame voor de site en toch stiekem het gebruik van apps. Gebruik mijn VR lessen. Er staan nu 2 lessen, maar dat gaat veranderen in de toekomst. Heb jezelf ideeën en wil je ze delen? Mail me gerust en ik post ze op de site. 

Heel veel plezier met het maken en delen van photspheres

 

 

 

 

Uitlegvideo'sCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section