• klok Custom
woensdag, juli 17, 2019

Welkom op mijn pagina

Jasper Bloemsma

Dit is de site voor uniek lesmateriaal en instructievideo's voor de basisschool. Digitale lessen, werkbladen, online oefeningen, werkboekjes, projecten en actuele thema's. De meeste lessen zijn geschikt voor de bovenbouw, maar er zijn ook steeds meer lessen te vinden voor de onderbouw.

Ik ben Jasper Bloemsma, 38 jaar. Ik ben sinds 2000 werkzaam in het basisonderwijs in Enschede. 

Ik ben zeer actief in het maken van lesmateriaal en ben erg geïnteresseerd in het toepassen van ICT in mijn lessen. Op deze site zet ik alles wat ik heb gemaakt voor gebruik in de klas. Verder kun je de instructievideo's bekijken voor taal of ICT. Daarnaast vertel ik over mijn ervaringen met web 2.0 toepassingen en ICT gebruik in de klas.

Ik hoop dat door je bezoek aan deze site je inspiratie kunt opdoen voor je lessen en de door mij gemaakte lessen met plezier zult gebruiken. Feedback is altijd zeer welkom en voor vragen ben ik altijd bereikbaar op Twitter of via de mail.

Blog

  • 1
  • 2
  • 3

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Nieuwe leermiddelen MeesterJasper.nl is ooit begonnen, omdat ik graag zelfgemaakte leermiddelen deel met collega's of leerlingen. Doordat er steeds meer digitale mogelijkheden kwamen, veranderde de focus steeds meer van werkbladen naar digitale lessen. Ik merk dat er veel gebruik gemaakt wordt...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is het soms lastig om goede lessen te vinden die leerlingen kunnen maken op de computer. De methodemakers hebben weinig digitale lessen bij de methodes gemaakt en zelf lessen maken is soms bijzonder...

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Als computerfanaat zul je mij vaak met een laptop op schoot vinden,maar eigenlijk gaat er niks boven een goed boek. Als kind las ik zoveel mogelijk boeken per week. Vooral de boeken met geschiedenisverhalen verslond ik direct. Mijn favoriete schrijfster...

Nieuwe leermiddelen

  • 1
  • 2
  • 3

Aan de slag met afval

Vorige week kreeg ik een mail met daarin een link naar leuk nieuw lesmateriaal en het verzoek om het te delen. Natuurlijk deel ik graag dit soort dingen met jullie. Aan de slag met afval Dit is wat de makers er zelf van zeggen “Om het afvalbewustzijn bij kinderen te vergroten is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen, hoe ze afval kunnen scheiden en waarom afval eigenlijk gerecycled wordt. De gratis digitale lesmodule ‘Aan de slag met afval’ leert kinderen van groep 1 t/m 8 aan de hand van een filmpje, digitale verwerkingsopdrachten en doe-activiteiten over het...

Update Pazzup Junior

In juli 2014 schreef ik een artikel over lesmateriaal van ProRail, namelijk PazzUp Junior. Het lesmateriaal is er gemaakt om kinderen bewust te maken van de gevaren die het spoor met zich mee kan brengen. De site heeft een nieuwe mogelijkheid gekregen en dat is het aanvragen van een gastles. Het lesmateriaal ziet er goed uit en je kunt het zo gebruiken in de klas. Zeker een aanrader. ProRail omschrijft het als volgt : PazzUp junior’ is een lespakket van ProRail over de risico’s op en rond het spoor en het belang van veilig gedrag in de buurt van het spoor. Het lespakket...

Uitlegvideo's Word 2016

Uitlegvideo's Word 2016

Deze pagina vergeet ik wel eens als het gaat om de site. Dan ben ik druk bezig met het maken van lesmateriaal en dan vergeet ik deze pagina ook even te verversen. De laatste update is alweer een tijd geleden. Ondertussen staan er een heleboel nieuwe werkbladen op  mijn taalpagina en op wat andere pagina's. Verder ben ik vooral druk geweest met uitlegvideo's. De apps voor Android krijgt zo nu en dan een nieuwe video, de uitlegvideo's voor taal wordt steeds groter, maar het is voor de ict pagina die de laatste tijd is gegroeid. Dit heeft vooral te maken met...

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

De eerste augmented reality ervaringen

Van VR naar AR

De laatste tijd zat ik geregeld met de virtual reality bril op om apps te proberen, 360 graden video's te bekijken of door middel van photospheres mooie plekken van de wereld  ontdekken. Daar heb ik ook absoluut nog geen genoeg van, binnenkort komt er ook een Gear VR de woonkamer in en opent zich een hele rij nieuwe mogelijkheden. Toch was er nog iets wat steeds harder om mijn aandacht schreeuwde en dat is het broertje van virtual reality, namelijk augmented reality. Sommige mensen noemen het zelfs de grote broer, omdat het meer mogelijkheden zou hebben in de toekomst. Augmented reality zou je kunnen vertalen naar toegevoegde of verrijkte werkelijkheid. Je begeeft je gewoon in je normale omgeving, maar je ziet meer dan normaal. Op de computer worden tekst, foto's, filmpjes of animaties toegevoegd die zichtbaar worden als jij ze met een speciale bril of app bekijkt. De toegevoegde elementen reageren op degene die ze bekijkt. Het geheel kan dus heel interactief zijn.

Een bril speciaal voor augemented reality is de Hololens van Microsoft. Door middel van de Hololens kan sport kijken ineens heel anders worden.

En het bedrijf Magic Leap laat in dit filmpje zien wat er in de nabije toekomst allemaal mogelijk kan zijn

Helaas duurt het nog wel even voordat dit soort zaken echt de woonkamer in zullen knallen, want het echt nog in de ontwikkelingsfase. Toch is augmented reality geen toekomstmuziek want er zijn al veel mensen die gebruik maken van de mogelijkheden. Zijn er dan ook onderwijstoepassingen?

Leuke AR apps

Kleurplaten die tot leven komen door middel van een app ken je misschien wel. Met Quiver kun je 2d tekeningen tot leven laten komen en iedereen de (eerste keer) verbazen. De kleurplaat is de "marker" die ervoor zorgt dat er een actie wordt ondernomen. De app herkent de kleurplaat en zo werkt het ook bij andere AR toepassingen. Je hebt dus een camera en een marker nodig om de verrijkte werkelijkheid te kunnen zien. Zonder marker, geen actie, dus niet alle kleurplaten gaan tot leven komen.

Een andere gave app is Spacecraft 3D. Deze app laat bijzondere ruimtevaartuigen tevoorschijn komen in je woonkamer en je kunt ze zelf besturen. Een heel bijzonder gezicht om de Marsrover tussen je planten te zien staan. Met de app en een geprinte marker waan jij je toch een beetje op een andere planeet. Leg de marker in een zandbak om het een extra buitenaards tintje te geven.

De app isolarsystemAR geeft een exta dimensie aan het boek iZonnestelsel. Zelf nog niet getest maar het ziet er leuk uit en zeker de moeite om eens te proberen. Later zag ik ook dat er boeken zijn met AR apps voor iDinosaurAR / iDinosaurAR extra en iCarltonAR. Voor de echt dinofan een echte must lijkt me.

LandscapAR maakt van schetsen unieke eilandjes in de app. Jij schets de omtrek van een eiland met daarin hoogtelijnen en de app laat jou je eilandje zien. Niet echt spectaculair maar wel leuk om iets zelf te maken in plaats van te printen.

In Anatomy 4D kun je door middel van geprinte werkbladen bepaalde delen van het lichaam om een bijzondere manier bekijken. Al ben ik bang dat als dit T-shirt op de markt komt, deze app snel vergeten is.

Zelf aan de slag met AR

Een kleurplaat is niet echt creatief en de andere apps zijn mooi, maar je bent slechts toeschouwer. Leuker vind ik het om zelf iets te maken. Met VR ben ik druk met 360 graden foto's maken, maar een echte virtuele wereld maken is helaas niet aan mij besteed, hoewel ik dankzij InstaVR wel mijn eigen VR app heb kunnen maken. Het mooie van AR is dat je wel zelf dingen kunt maken en dat best veel mogelijkheden hebt om creatief te zijn met deze technologie. Ik ben de afgelopen week druk geweest om te experimenteren met Blippar en Aurasma. Met beide programma's kun je zelf markers maken (een foto bijvoorbeeld) en daar acties aan toevoegen. Met behulp van de bijbehorende apps kun je die acties dan weer zien. Zo is het canvas met foto's van mijn zoon een marker geworden. Door de telefoon er op te richten krijg je een koprol filmpje te zien van hem.

In een volgende blog zal ik ingaan op Blippar en Aurasma, want daar zie ik best wel mogelijkheden in. Wat te denken van een kunstproject, waarin de tekeningen van de kinderen markers zijn voor het verhaal achter de tekening. Tekening + presentatie gemaakt door de leerling. Geweldig voor een expositie voor de ouders lijkt me. 

Maak van allerlei posters in de school markers en geef de kinderen wat te ontdekken. Geschikt voor woordenschat, zaakvakken, taal of rekenen. Schoolboeken die markers zijn voor een videorecensie of een poster waar een een mooi verhaal achter verstopt zit.

3d scanner

Wil je nog een stapje verder gaan in het zelf maken van AR content dan ga je aan de slag met een 3d scanner zoals deze. Met het 3d model kun je bijvoorbeeld ruimtes gaan inrichten met behulp van AR  en daar eindigt het vast niet. Google is bezig met project Tango en Lenovo maakt daarbij horende producten. Net als VR gaan de ontwikkelingen supersnel op dit moment.

AR en VR hebben mijn volle aandacht. Ik vind het geweldig om deze nieuwe mogelijkheden te ontdekken en daar waar mogelijk zelf dingen te creëren voor gebruik in de klas. Het onderwijs kan er zomaar 360 graden anders uitzien volgend jaar.

 

 

 

Uitlegvideo'sCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section