Blippar

Eerder deze week schreef ik al een bericht over mijn eerste ervaringen met augmented reality en had ik al beloofd dat ik een paar extra berichten zou schrijven. Vandaag is de blog over Blippar aan de beurt. Blippar is namelijk een programma waar je zelf AR content kunt maken (lees de vorige blog even als je geen idee hebt wat dat betekent). Iets wat helemaal niet moeilijk blijkt te zijn en waar je leuke resultaten mee kunt boeken.

Het begin

Even aanmelden bij Blippar en beginnen zit er niet in, maar dat wist ik nog niet toen ik een Tweet van Karin Winters voorbij zag komen over het programma. Het ging dus op de todo lijst en een paar dagen later moest ik nog een paar dagen wachten voor ik aan de slag kon. Ongeduldig als ik ben, begon ik maar met Aurasma. Een soortgelijk programma met goede recensies. De app van Aurasma is inderdaad mooi, maar de browsertool is onduidelijk en het synchroniseren van computer naar app liep voor geen meter. Hulp van de helpdesk hoef je niet te verwachten, want een week later nog geen reactie gekregen op een paar eenvoudige vragen. Op Aurasma kom ik later nog terug, maar ondertussen had ik een inlog gekregen voor Blippar. Maandag ben ik aan de slag gegaan en ik was meteen verkocht.

Veel opties

De mogelijkheden van Blippar werden prachtig uitgelegd in een tiental instructievideo's die ik kan aanraden want er zijn nogal wat opties en knoppen in de tool. Het programma is niet moeilijk, maar wel wat overweldigend. Inmiddels had ik al behoorlijk wat ideeën in mijn hoofd en was het lastig kiezen waar ik ging beginnen. 

Tweede Wereldoorlog

De tijd van herdenken en vieren komt er weer aan en het leek me dan ook goed idee om een project te starten over dit onderwerp. Dat begint met afbeeldingen zoeken die typerend zijn voor die tijd. Rechtenvrij uiteraard, want het moet gedeeld worden over het www. Dat maakt het al wat lastiger. Dan moeten er geschikte filmpjes gezocht worden en daarvoor ga je als basisschool docent al gauw richting SchoolTV. De twee moeten gecombineerd worden in Blippar. De foto wordt de marker die je moet scannen en het filmpje moet daarachter verstopt worden. Ik had al een test gedaan met andere filmpjes dus het mag geen probleem zijn. Helaas was het wel een probleem. Jammer genoeg werd dat pas uren later duidelijk. SchoolTV heeft een site die soms werkt, maar vaak niet. In Android weigert hij dienst, in IOS hapert hij vooral en ook op laptop werken niet alle browsers. Al het werk voor niks.........project richting prullenbak.

Een nieuwe start

Vandaag ben ik opnieuw begonnen. Klein en geen project, gewoon een voorbeeld om jullie te laten zien hoe een Blip eruit kan zien. Met een bestaande poster van Meestertim.nl en een eigen uitlegvideo over hetzelfde onderwerp een begin gemaakt. De poster scan je en dan komt er een filmpje en een oefening tevoorschijn door middel van twee actieknoppen (klik op de knop om hem te laten werken). Eenvoudig maar doeltreffend. Jullie kunnen het zelf uitproberen. Download de poster (en print hem of open hem op de computer) en gebruik de blippar app om de poster te scannen. In de instellingen van de app voer je code 65216 in om de poster te activeren. Ik hoop dat het lukt, anders even roepen. Hij is getest op 3 verschillende apparaten, door twee mensen,  dus het zou moeten werken.

Tweede voorbeeld

Het vorige voorbeeld was in 10 minuten gemaakt, dus ik heb ook nog een tweede voorbeeld gemaakt. Al iets uitgebreider dan de vorige. Ik heb een foto gebruikt van een dierentuinbezoek. Daaraan heb ik een filmpje, een informatiepagina en een fotoalbum gekoppeld die tevoorschijn komen als je de foto scant. Er verschijnen dan weer actieknoppen. Die werken als je er op drukt. De code die je daarvoor nodig hebt is 65226. Open de link naar de foto op een laptop en scan hem met je telefoon. Werkt prima om te testen. Uiteraard kun je hem ook ophangen in de klas en de kinderen de boel laten ontdekken.

Ik ben overtuigd dat AR heel veel te bieden heeft. Dit zijn eigenlijk hele simpele voorbeelden. The sky is the limit en jouw creativiteit is de maatstaf. Het enige vervelende is het vinden van goede en bruikbare filmpjes als je die nodig hebt. Misschien dat SchoolTV nog met de tijd meegaat en browseronafhankelijk wordt. Anders met de kids zelf filmpjes maken, misschien wel veel leuker ook.

Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Proberen dus en stuur een berichtje via Twitter of via de mail. Have fun