AR en VR terugblik

Augmented reality

Het is alweer een goede maand geleden dat ik een blog schreef voor de site. De laatste weken lag de focus op de klas en heb ik weinig tijd gehad om dingen te beschrijven. Dat betekent niet dat ik helemaal stil heb gezeten. Ik ben druk bezig geweest met het uitproberen van augmented reality. Met Blippar en Aurasma was ik druk geweest, maar daarnaast ben ik ook aan de slag gegaan met Wakingapp. Deze leek mij fantastisch om te gebruiken, maar deze vereist een stukje software voor op de computer en die software kwam niet door de veiligheidscheck van de virusscanner. Ik heb daar een melding van gedaan bij de makers, maar geen reactie terug gekregen. Deze laat ik dus maar links liggen.

 

 

 

Verder deed ik een oproep op Twitter voor een leuke cursus augmented reality, want ik zou graag wat verder komen met het hele gebeuren zonder alles zelf uit te zoeken. Het aanbod is schaars, maar er waren reacties die misschien straks wat opleveren. Ik hoop daar gauw meer over te kunnen vertellen. 

Virtual reality

Op het gebied van virtual reality staan er leuke dingen op het programma. Met Don Zuiderman heb ik een afspraak gemaakt voor een podcast over VR en staat er een leuke meeting gepland met 20 andere enthousiaste leerkrachten om onder het genot van een pizza eens te gaan brainstormen over VR. Dat idee komt van Don en Pauline Maas  en daar kan ik persoonlijk erg naar uitzien. Met een collega in Enschede ga ik ook gauw een keer om de tafel om te kijken hoe we de 360 graden camera in kunnen gaan zetten in de klas. Erg fijn dat er binnen de stichting meer enthousiaste leerkrachten rondlopen die in de weer zijn met VR toepassingen.

Het leukste deze maand was wel het bezoek van Zapp weekjournaal. Zij kwamen een les filmen die ik gaf aan een klas die voor het eerst in aanraking kwamen met virtual reality. De les ging door het filmen uiteraard anders dan normaal, maar het was een geweldige ervaring voor de klas en mijzelf. De reactie van de kinderen waren geweldig en ze konden goed reflecteren op het gebruik van VR in de klas. Heb je de uitzending gemist? Hier kijk je hem terug.

Deze week heb ik een lijst met ideeën ingestuurd voor VR toepassingen naar Robin de Lange. Het waren zomaar onderwerpen waaraan ik dacht dat ze wel heel goed te gebruiken waren in de klas. Van groep 1 tot en met groep 8, van rekenen tot verkeer. Geen idee of het haalbaar is om te maken, misschien dat iemand het ook al een keer bedacht heeft, maar wie niet waag die niet wint. Hij heeft er als VR onderzoeker er meer kijk op dan ik en ik ben heel benieuwd wat hij van de suggesties vindt. 

Een maand AR en VR in het kort. Veel leuke dingen in het verschiet en straks 2 weken meivakantie waar we weer lekker aan het experimenteren kunnen.