3D scannen met de telefoon

3d scanners

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe gadgets, ondanks dat mijn budget eigenlijk al op is volgens mijn vrouw. Twee maanden gekleden kwam ik een geweldige 3d scanner tegen die je zo op je IPad kon vastmaken. Op deze manier kun je supermakkelijk 3d modellen maken van je omgeving. Met een 3d printer erbij lijkt me dat een gouden combinatie. Van de prijs schrok ik ook niet echt, dus die ging op mijn wensenlijstje. Mijn verjaardag duurt nog even en kerst nog langer, dus in de tussentijd even verder zoeken. In die zoektocht kwam ik de een leuke app tegen die beweert dat je met je telefoon ook prima 3d scan kunt maken. De mensen van SmartMobilevision hebben de app 3dscann gemaakt voor Android telefoons. Gratis en voor niks, dus zeker de moeite waard om te proberen.

3dScann

Ik heb jaar geleden al eens 3d spinaroundfoto's gemaakt met photosynth dus ik was bekend met het principe dat de 3dscan app gebruikt voor een 3d model. Je maakt een heleboel foto's van een object terwijl je er omheen loopt. Dit moet steeds van dezelfde afstand en hoogte voor het beste resultaat. Ook moet je ervoor zorgen dat het licht overal hetzelfde is. Een scan buiten maken is daarvoor ook aan te bevelen. Binnen krijg je vreemde schaduwen te zien op je object. Een hoge standaard is ook fijn, die had ik niet, dus zere knieën van het gehurkte fotograferen. Je maakt ongeveer 30 foto's van een object of meer en daarna doet de app het werk. Ik was blij verrast door het resultaat. Om het resultaat dan te kunnen delen, kun je hem uploaden naar Sketchfab. Deze site staat vol met 3d modellen en scans en het mooie is dat zij sinds kort ook een VR knop hebben toegevoegd. Elk model is dus te bekijken met de VR bril. Mijn eerste model is uiteraard niet zo spectaculair als die van de de pro's, maar ik deel hem hieronder toch maar even. Kijk daarna op de site verder voor het echte werk.

 

De 3d scanner laat voorlopig nog wel even op zich wachten, maar dit is een goedkope en prima alternatief om eens het 3d scannen te oefenen. Ondertussen kan ik ook leuke toepassingen gaan bedenken voor in de klas

Terracotta soldaat by jasperbloemsma on Sketchfab