• klok Custom
woensdag, juli 17, 2019

Welkom op mijn pagina

Jasper Bloemsma

Dit is de site voor uniek lesmateriaal en instructievideo's voor de basisschool. Digitale lessen, werkbladen, online oefeningen, werkboekjes, projecten en actuele thema's. De meeste lessen zijn geschikt voor de bovenbouw, maar er zijn ook steeds meer lessen te vinden voor de onderbouw.

Ik ben Jasper Bloemsma, 38 jaar. Ik ben sinds 2000 werkzaam in het basisonderwijs in Enschede. 

Ik ben zeer actief in het maken van lesmateriaal en ben erg geïnteresseerd in het toepassen van ICT in mijn lessen. Op deze site zet ik alles wat ik heb gemaakt voor gebruik in de klas. Verder kun je de instructievideo's bekijken voor taal of ICT. Daarnaast vertel ik over mijn ervaringen met web 2.0 toepassingen en ICT gebruik in de klas.

Ik hoop dat door je bezoek aan deze site je inspiratie kunt opdoen voor je lessen en de door mij gemaakte lessen met plezier zult gebruiken. Feedback is altijd zeer welkom en voor vragen ben ik altijd bereikbaar op Twitter of via de mail.

Blog

  • 1
  • 2
  • 3

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Themapakket: Tweede Wereldoorlog

Nieuwe leermiddelen MeesterJasper.nl is ooit begonnen, omdat ik graag zelfgemaakte leermiddelen deel met collega's of leerlingen. Doordat er steeds meer digitale mogelijkheden kwamen, veranderde de focus steeds meer van werkbladen naar digitale lessen. Ik merk dat er veel gebruik gemaakt wordt...

Schoolrijk

Schoolrijk

Schoolrijk - Zelf lessen maken en/of verkopen Als leerkracht is het soms lastig om goede lessen te vinden die leerlingen kunnen maken op de computer. De methodemakers hebben weinig digitale lessen bij de methodes gemaakt en zelf lessen maken is soms bijzonder...

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Kinderjury 2016 Laat je stem horen

Als computerfanaat zul je mij vaak met een laptop op schoot vinden,maar eigenlijk gaat er niks boven een goed boek. Als kind las ik zoveel mogelijk boeken per week. Vooral de boeken met geschiedenisverhalen verslond ik direct. Mijn favoriete schrijfster...

Nieuwe leermiddelen

  • 1
  • 2
  • 3

Aan de slag met afval

Vorige week kreeg ik een mail met daarin een link naar leuk nieuw lesmateriaal en het verzoek om het te delen. Natuurlijk deel ik graag dit soort dingen met jullie. Aan de slag met afval Dit is wat de makers er zelf van zeggen “Om het afvalbewustzijn bij kinderen te vergroten is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen, hoe ze afval kunnen scheiden en waarom afval eigenlijk gerecycled wordt. De gratis digitale lesmodule ‘Aan de slag met afval’ leert kinderen van groep 1 t/m 8 aan de hand van een filmpje, digitale verwerkingsopdrachten en doe-activiteiten over het...

Update Pazzup Junior

In juli 2014 schreef ik een artikel over lesmateriaal van ProRail, namelijk PazzUp Junior. Het lesmateriaal is er gemaakt om kinderen bewust te maken van de gevaren die het spoor met zich mee kan brengen. De site heeft een nieuwe mogelijkheid gekregen en dat is het aanvragen van een gastles. Het lesmateriaal ziet er goed uit en je kunt het zo gebruiken in de klas. Zeker een aanrader. ProRail omschrijft het als volgt : PazzUp junior’ is een lespakket van ProRail over de risico’s op en rond het spoor en het belang van veilig gedrag in de buurt van het spoor. Het lespakket...

Uitlegvideo's Word 2016

Uitlegvideo's Word 2016

Deze pagina vergeet ik wel eens als het gaat om de site. Dan ben ik druk bezig met het maken van lesmateriaal en dan vergeet ik deze pagina ook even te verversen. De laatste update is alweer een tijd geleden. Ondertussen staan er een heleboel nieuwe werkbladen op  mijn taalpagina en op wat andere pagina's. Verder ben ik vooral druk geweest met uitlegvideo's. De apps voor Android krijgt zo nu en dan een nieuwe video, de uitlegvideo's voor taal wordt steeds groter, maar het is voor de ict pagina die de laatste tijd is gegroeid. Dit heeft vooral te maken met...

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

VRustratie

Zoals jullie weten komt er op dit blog vaak een positief geluid met betrekking tot virtual reality. Het is wat mij betreft ook nog steeds een veelbelovend medium voor het onderwijs. Samen met augmented reality zorgt virtual reality er straks voor dat het onderwijs er waarschijnlijk heel anders uitziet over een aantal jaren. Voordat het zover is moeten er nog wel wat hordes genomen worden. Natuurlijk gaat het dan over hardware (voldoende goede telefoons in de klas) en voldoende vr brillen om de les goed te laten lopen, maar ook de software kant heeft nog flinke stappen te maken. Met de komst van Nearpod VR en Thinglink VR hoopte ik dat we een behoorlijk eind de goede kant op zouden gaan, maar ik ben toch teleurgesteld ondanks dat het geweldige producten zijn. De teleurstelling komt vooral door de hoge prijs die betaald moet worden voor het gebruik van de software.

Nearpod VR

Ik schreef eerder al een blog over Nearpod VR. Nearpod is een mooie tool voor het onderwijs, zeker in een 1:1 omgeving. De VR mogelijkheid is niet gratis helaas en het steeds wisselen van vr bril naar zonder vr bril lijkt mij niet echt geweldig. De prijs die betaald moet worden voor de VR mogelijkheid is mijn inziens het niet waard als je de andere mogelijkheden van Nearpod niet gaat gebruiken. Doe je dat wel dan heb je een mooie bonus erbij gekregen. Mijn school doet dat niet, dus Nearpod VR zal niet mijn oplossing zijn.

Thinglink VR

Een paar weken geleden meldde ik al dat Thinglink ook met een 360 graden oplossing zou komen. Ik had in diezelfde week ook contact met iemand van Thinglink en de plannen zorgden voor veel enthousiasme van mijn kant. Deze week was het eindelijk zo ver. Thinglink kwam met een educatieve VR app. Tot mijn verbazing was het een app alleen voor IOS. Hoewel dit wel vaker het geval is bij app ontwikkelaars is het wel vreemd in mijn ogen dat het VR platform, Android, niet gelijktijdig aan de beurt is. De app geeft je voor €4,99 een aantal VR lessen voor de Iphone en IPad. Ik heb de app nog niet aangeschaft bij gebrek aan een Iphone. VR op de IPad bestaat in mijn ogen niet, VR beleef je met een bril op. Natuurlijk is dit een persoonlijke keuze.

Vandaag kwam Thinglink met het tweede deel van de VR software. De 360 VR Editor belooft de gebruiker zelf gemaakte VR content. Jij kunt met photospheres aan de slag en die aanvullen met audio, video en/of teksten. Dit lijkt mij geweldig. Je kunt rondleidingen maken met allerlei extra informatie. De kinderen kunnen wisselen tussen omgevingen en de extra informatie op verschillende manieren tot zich nemen. Het geheel is in 360 graden om je heen en dat levert waarschijnlijk spectaculaire leermomenten op. Ik zocht al direct naar de  ´account maken´ knop toen ik het verdienmodel vond. Ik ben dus bang dat ik geen volgende blog over de werking van de software kan schrijven, want de makers willen graag $500 per school, per jaar zien voor het gebruik van de lessenmaker. 

Licht aan het einde van de tunnel?

Oke, misschien ligt het aan mij en het gebrek aan geld voor deze geweldige tools, maar ik denk dat meer leekrachten dit als een probleem zien. Gelukkig was er ook nog goed nieuws en dat kwam gewoon uit Nederland. Het goede nieuws is een site waar je zelf aan de slag kunt met het maken van virtual reality. De site diy-virtualreality.nl geeft je een tool waar je een VR wereld kunt maken. Ik heb een account aangevraagd, die is gratis en binnenkort zal ik er over schrijven. Voorlopig moet je het doen met de omschrijving van de makers.

`Do It Yourself Virtual Reality is een website waar resultaten van workshops ‘zelf virtual reality maken’ op worden gepresenteerd. Op de website zijn meerdere ‘galleries’ te bekijken, die bij verschillende projecten horen.
Virtual reality wil in ons geval zeggen: bewerkte 360 graden foto’s met audio. De foto’s zijn te bekijken op iedere computer of smartphone, maar de beste beleving heb je als je je telefoon in een Google Cardboard stopt en een koptelefoon opzet.
Je staat dan midden in het kunstwerk van een van de deelnemers en hoort de soundtrack die daarbij hoort.
Af en toe verschijnt er een pijl in beeld. Als je daar wat langer naar kijkt loop je vanzelf door naar de volgende foto! Iedere foto is een nieuwe wereld met het eigen verhaal van een andere deelnemer.`

Veel VRustratie dus deze week maar met een beetje licht. Ik hoop dat er nog meer Nederlandse VR enthousiastelingen zijn die ons leerkrachten een mogelijkheid bieden om lesstof te maken. Natuurlijk willen we er wel voor betalen, maar het onderwijs is geen goudmijn, ook niet een virtuele goudmijn.

 

Uitlegvideo'sCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server

Contact

Meester Jasper

Email mij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: @JasperBloemsma

Client Section