Met z'n allen op wereldreis

Google expeditions open voor iedereen

Google Expeditions werd vorig jaar aangekondigd door uiteraard Google. De software maakt het mogelijk om met de klas op schoolreis te gaan naar vele plekken op de wereld zonder het klaslokaal te verlaten. Hoe dat kan? Met de VR bril uiteraard. Helaas was de software in beta fase en alleen in de V.S. aan te vragen. Daarna kwam het wel naar Europa, maar nog niet naar Nederland . Daarna werden ook Nederlandse leekrachten uitverkoren om te testen maar ik zat er niet bij.........Dat werd wachten en het duurde een tijdje maar vanavond kwam Google met de app in de Playstore.

Meteen downloaden

Ik heb geen moment gewacht en meteen gedrukt op installeren. Geen klas om het uit te testen hier in woonkamer dus op 2 telefoons gezet. De app begint met aanbieding om een kant en klare VR les te volgen. Jammer genoeg liep die niet zoals het hoorde. Een vriendelijke juffenstem begon wel te praten over de plek waar we waren, maar de beelden bleven achterwege. Dan maar een eigen les starten. Op de eerste telefoon de leidende rol gekozen, de andere telefoon voor de volgende rol. De leider kiest de bestemming, de volger stopt de telefoon in de VR bril en kan genieten van de beelden. 

Op het moment dat de leider een bestemming kiest, komt hij direct tevoorschijn op de telefoon van de volgers. Hopelijk is dat ook het geval als er 30 leerlingen tegelijk proberen in te loggen. De leider krijgt informatie over wat er op de 360 graden afbeeldingen zoal te zien is. De informatie komt in het Engels maar het zijn leuke weetjes die je kunt delen met je klas, zodat het niet blijft bij een kijkreis. Natuurlijk kun je ook je eigen informatie geven. Jij praat terwijl de kinderen kijken en luisteren. Jij weet waar de kinderen zijn, want jij leidt de schoolreis. Wel zo prettig. 

Geen IOS (nog)

Voorlopig is er alleen een Android app, dus IOS gebruikers moeten nog even wachten. In mijn klas is dat wel lastig, want vooral oude IPhones in omloop. Ook oude Android versies werken niet en niet elke Android telefoon kan VR aan. Het is dus wel passen en meten voordat de hele klas op schoolreis kan gaan. Testen met kleine groepjes kan wel dus veel plezier op de Chinese muur, New York of Botswana.