Review: Viewmaster VR

Tweede blog in net zoveel dagen. Gisteren heb ik een aantal apps beschreven die je zo kunt gebruiken in de klas. Vandaag wil ik een VR bril bespreken met bijbehorend educatief materiaal.

Viewmaster VR

Vroeger had ik als kind een Viewmaster (zie onderstaande foto) in huis en de buurtkinderen ook. Ik denk dat iedereen wel een viewmaster in huis had. Je stopte special ronde fotokaartjes in het apparaat en je kun foto's bekijken van over de hele wereld. Op deze manier voelde ik mezelf al een hele wereldontdekker.

4590745796 4204e95fbb z Kopie

 

De manier van media bekijken veranderde, maar de Viewmaster niet, tenminste tot op nu. Mattel bracht eerder dit jaar de View-Master VR uit. De View-Master is een virtual reality bril die qua uiterlijk enorm veel lijkt op zijn broertje in het verleden. En daar houdt de vergelijking niet op, maar er zijn natuurlijk ook veranderingen.

Uit de doos

Ik zat midden in een verhuizing toen het pakket werd gebracht en ik moest kiezen tussen de View-Master of een kast in elkaar zetten. Voor mij was de keuze simpel, maar daar was niet iedereen het mee eens hier in huis. The unboxing event werd dus verplaatst naar later die dag. Die avond was de nieuwsgierigheid inmiddels behoorlijk gegroeid, dus de doos moest open voor slapen gaan. In de doos zit de VR bril en een preview pakket voor de bijbehorende apps. Daarover straks meer. Eerst de bril.

VR brillen heb je in alle soorten, maten, materialen en vooral prijzen. Deze bril is gemaakt van stevig plastic met mooie aansprekende kleuren. Je kunt zien dat hij met kinderen in het achterhoofd is gemaakt. Het gedeelte waar jij je hoofd tegen aanhoudt is gemaakt van stevig rubber en voelt prettig. Wel valt op dat je een behoorlijk groot hoofd moet hebben om hem helemaal rond je voorhoofd te krijgen. Bij virtual reality is het onwenselijk dat er licht van buitenaf binnen komt, maar met een klein hoofd kan dit volgens mij gebeuren.

Je neus wordt helaas niet ontzien met zacht materiaal maar wordt tegen hard plastic gedrukt. Met kleinere neuzen zal dat minder het geval zijn denk ik. Binnen in de bril zit een mooi systeem waar jij je telefoon in kunt vastklemmen. Je hoeft niet bang te zijn dat je bril hier uitvalt. Voor sommige IPhones is een speciale klem meegestuurd, omdat die in tegenstelling tot de meeste telefoons een kleiner formaat hebben. De klep van de View-Master heeft een handig slotje zodat hij ook niet zomaar openvalt tijdens het gebruik. Deze bril scoort hier veel punten mee qua veiligheid voor de telefoon.

Het materiaal van de bril is een pluspunt, lekker stevig, maar zorgt er ook voor dat de bril redelijk zwaar is. Dit is nog zonder de telefoon die nog extra gewicht met zich meebrengt. Het gewicht valt op, omdat de bril geen hoofdband heeft. Je moet de bril vasthouden tijdens gebruik. Dat moest bij de Viewmaster van vroeger ook, maar ik weet niet of die ook zo zwaar was. Wel is er een polsbandje dier ervoor zorgt dat als jij hem uit je handen laat vallen, hij niet op de grond eindigt.

De bril heeft net als vroeger een hendel aan de zijkant. Voorheen ging je hierdoor van dia naar dia en ook nu heeft het ook een functie. Met de hendel activeer je een gedeelte van de software, vergelijkbaar met de magneet op de Cardboards. 

In de doos zit dus ook een preview pakketje. Die lijkt op de fotoschijfjes van vroeger. 

20161020 130930

Dit schijfje werkt met de apps die Mattel heeft ontwikkeld samen met National Geographic en Discovery Channel. Het biedt een klein kijkje in de mogelijkheden, maar het is alleen maar een teaser.

Wildlife experience 

Toen ik het starterpakket bij Bol.com kocht kreeg ik er een gratis experience pakket bij. Dat scheelt toch al €12,99. Drie experiences kosten apart €12,99, namelijk Wildlife, Destinations en Space. Daarnaast zijn er nog 2 experiences die € 24,99 kosten, namelijk Dinosaurs en Underwater. In de V.S. is er ook een Labyrinth versie uitgebracht en die komt wellicht ook nog naar hier.

Het pakket bestaat uit drie schijfjes zoals in het preview pakket.  Deze schijfjes moet je scannen terwijl je de bijbehorende app draait op je telefoon. Dat scannen gaat niet altijd even makkelijk. Het licht moet juist zijn, de afstand ook en ook de kijkhoek bleek belangrijk. Voor kinderen van jonge leeftijd best veel om aan te denken, maar misschien onderschat ik ze. Ik vond het soms best lang duren voordat het werkte. Als de schijfjes goed gescand zijn, komt er een AR laagje overheen en kun je met de hendel naar het gekozen natuurgebied gaan. In het Wildlife pakket heb je een schijfje voor de Afrikaanse savanne, de Australische outback en het tropisch regenwoud. 

Eenmaal in de app valt er veel te ontdekken. Je kunt uit verschillende diersoorten kiezen, waarvan je foto's en video's kunt bekijken. Ook kun je het dier van alle kanten bekijken. Het is echt een leerzame app door de informatie die je krijgt over de dieren. Jammer genoeg is er geen gesproken informatie, hierdoor lijkt alles toch een beetje hetzelfde. Bij Mattel heb ik even nagevraagd of er in de andere experiences wel gesproken informatie zit, maar dat bleek niet het geval. Misschien in de toekomst? Het zou het een en ander wel laten opleven.

Ik heb de app getest op 6 jarig kind en eentje van 3 en die waren behoorlijk onder de indruk. Ze vonden het geweldig dat ze naar al die dieren konden kijken. Ook het effect dat je helemaal rond kon kijken vonden ze geweldig. Ik vind het jammer dat de video's en foto's niet 360 graden zijn. Je kunt wel helemaal rondkijken in de app, maar niet in de foto. Die zit alleen in je gezichtsveld, kijk je verder dan verdwijnt de foto ook weer. Op deze manier kwam bij mij de vraag binnen of een VR bril wel echt nodig was op de media te bekijken. Navigeren naar de verschillende media is redelijk makkelijk. Alleen de 'terug' knop zit achter je op de grond en daardoor even zoeken.

National Geographic staat voor hoge kwaliteit en ook hier is dat het geval. De foto's en video's zijn erg mooi en je raakt niet snel uitgekeken. 

Conclusie:

De View-Master VR is een mooie vernieuwing van de oude versie. Mattel heeft een vertrouwd stukje speelgoed een moderne jas gegeven. De bril is gemaakt van stevig materiaal en is heel goed te gebruiken in de klas, ook als je andere apps wilt gebruiken. De apps zijn mooi gemaakt, maar ik vind ze nog niet af. Ik heb alleen het Wildlife pakket getest dus ik wil geen oordeel over alles geven, maar wat ik jammer vind is dat het VR effect wel wat beperkt is. Ook de prijs schrikt wat af. Ik ga toch een andere experience ook aanschaffen, want het is absoluut bruikbaar in de klas en de beelden die je ziet zijn echt mooi.

Pluspunten: 

-stevige bril en mooi uiterlijk

- goede prijs voor de bril

- de smartphone lijkt behoorlijk veilig

- mooie beelden in de app

- kindvriendelijk

Minpunten: 

- zware bril en geen hoofdband

- experiences behoorlijk prijzig

- VR effect gering

- Geen gesproken informatie

Tip voor Mattel: De schijfjes zijn geen belemmering maar het voegt weinig toe volgens mij.

Dit was de blog voor vandaag, het volgende item gaat over de vergelijking tussen Google Expeditions en andere toepassingen zoals de View-Master apps of andere apps.